Vojáci letěli do Ostravy pro srdce vhodné k transplantaci

1. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve středu večer se na severní Moravě stala dopravní nehoda. Ve 21:30 odstartoval letoun se dvěma týmy lékařů. První tým lékařů měl za úkol provést právě transplantaci srdce, a jejich kolegové zase přivézt do Prahy ostatní orgány vhodné k transplantaci...


PRAHA - Dramatické chvilky zažili v noci na čtvrtek letci vojenské základny v pražských Kbelích. Letecká základna, kterou využívají k cestování především představitelé vlády a další politici, slouží i k přepravě lidských orgánů určených k transplantaci.

A právě během čtvrteční noci museli letci a lékaři vyrazit pro srdce do Ostravy. Do pražského Institutu klinické a experimentální medicíny měli podle původních informací převézt srdce.

„Na sále před odebráním orgánů ale zjistili, že srdce se k transplantaci nehodí. Proto odebrali pouze plíce a ledviny,“ upřesnil zákrok lékařů koordinátorka transplantačního centra IKEM Radka Laudátová.

„Ve středu večer se na severní Moravě stala dopravní nehoda a ve 21:30 odstartoval letoun JAK-40 se dvěma týmy lékařů,“ popsala Sabina Introvičová z velitelství armádních vzdušných sil. První tým lékařů měl za úkol provést právě transplantaci srdce, a jejich kolegové zase přivézt do Prahy ostatní orgány vhodné k transplantaci.

Vojenskou leteckou základnu v pražských Kbelích nejčastěji využívají ministři a další významní politici. Vojáci ovšem drží stálou pohotovost nejen kvůli převozům orgánů, ale také pro případ katastrof.

„V případě, že se kdekoliv po republice najde vhodný dárce, většinou oběť tragické havárie, jsou jeho orgány testovány. Pohotovost je připravena kdykoliv během 24 hodin odstartovat,“ poznamenala Introvičová.

Vojenští letci mohou létat i v noci a jen letos přepravovali lidské orgány šestkrát. Ročně letí pro orgány asi patnáctkrát. Kbelští letci pro různé orgány přitom cestují i do zahraničí. Například od června již čeká v České republice dvouletá holčička

na vhodného dárce tenkého střeva. Orgán je přitom možné získat pouze ve specializovaném pracovišti ve Francii. Stále je tedy připraven jeden letoun, který by pro střevo mohl doletět.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?