Vojenští lékaři SR a ČR chystají společné mise a nákupy materiálu

12. 4. 2013 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenští armádní lékaři by mohli spolupracovat při zahraničních operacích s českými vojáky. Armády ČR a SR také kvůli úsporám zvažují společné nákupy techniky. Na dvoudenním setkání v Luhačovicích na Zlínsku to od středy projednávali náčelníci Generálních štábů Armády ČR a Ozbrojených sil SR, Petr Pavel a Peter Vojtek. ČTK to sdělila mluvčí českého generálního štábu Jana Růžičková.


Představitelé obou armád se dohodli na možném společném nákupu mobilních radiolokátorů protivzdušné obrany MADR, letištních radiolokátorů a další techniky. „Na přelomu let 2015 a 2016 počítáme s koupí šesti radiolokátorů MADR a tří letištních radiolokátorů,“ uvedl náčelník českého štábu Pavel. Kdyby se Slováci k nákupu přidali, oba státy by podle něj výrazně ušetřily. „Byl bych rád, kdybychom co nejdříve zpracovali již konkrétní společnou specifikaci nákupu,“ doplnil šéf slovenské armády Vojtek.

Úspory by podle zástupců armád přinesl i společný výcvik a výměna zkušeností s transformací armády nebo modernizací techniky. Vojtek navrhl i spolupráci slovenských lékařů s českými vojáky v zahraničních operacích. „Naši lékaři studovali v Hradci Králové. Máme stejné postupy, což je předpokladem pro úspěšné společné působení v zahraniční operaci,“ míní Vojtek. Podle něj se bezproblémovost spolupráce ukázala třeba při působení českých a slovenských vojenských policistů v afghánské provincii Wardak.

Český náčelník Pavel nabídl, že by slovenští lékaři mohli v rámci českých jednotek působit v Afghánistánu - buď v polním chirurgickém týmu, nebo jako lékařské zabezpečení Vojenských poradních týmů MAT. „Určitě to bude ku prospěchu věci,“ uvedl.

Náčelníci mluvili také o vznikající Společné logistické podpůrné skupině JLSG v rámci zemí visegrádské čtyřky. Cílem je zlepšení logistiky, tedy zásobování, v mezinárodních operacích, a tím opět snížení výdajů. Prvním krokem je vznik velitelství. „Máme dohodu, jak bude vypadat, jak budou zástupci států rotovat na pozicích a jaké síly a prostředky jednotlivé státy dodají,“ sdělil Vladimír Halenka, ředitel sekce logistiky českého generálního štábu. Česká armáda se v tvorbě skupiny ujala vůdčí role.

Součástí tématu zásobování bylo rovněž rozsáhlé mezinárodní cvičení Capable Logistician, které se uskuteční letos v červnu na Slovensku. Bude se jednat o dosud největší logistické cvičení v historii Severoatlantické aliance a Mnohonárodního logistického koordinačního centra, které sídlí v Praze. Účast na akci zatím potvrdilo 37 států a zhruba desítka nadnárodních aktérů. Nasazeno bude asi 1800 lidí a 600 kusů techniky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?