Vojenští lékaři v Brně odmítají zaskakovat za jiné

11. 2. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Civilní lékaři ve Vojenské nemocnici Brno odmítají zaskakovat v případě krize za kolegy z jiných nemocnic.


Ve svém včerejším prohlášení to odůvodňují tím, že by riskovali chyby pramenící z nezvládnutého množství práce.

Na prohlášení civilních lékařů vojenské nemocnice rozhořčeně zareagoval jihomoravský hejtman a předseda rady Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD).

„Prohlášení lékařů Vojenské nemocnice Brno mne velmi mrzí. Ukazuje se, že vládní proklamace o připravované krizové pomoci a její scénáře nemusejí platit. Znovu jménem všech hejtmanů žádám vládu i odboráře o dohodu, je to jediná bezpečná varianta pro pacienty a nejlevnější řešení pro veřejné finance. Doporučujeme z rezerv pojišťoven uvolnit potřebné finance, urychleně přijmout novou tarifní tabulku pro všechny veřejné nemocnice a dát vládní garanci postupného řešení systémových změn ve zdravotnictví, takový postup jsou připraveni podpořit i kraje a hejtmani,“ uvedl Hašek ve svém vyjádření zaslaném Právu.

Nechtějí se prý stát spasiteli zdravotnictví

Ve Vojenské nemocnici Brno pracuje 58 civilních lékařů a 20 lékařů-vojáků z povolání. Civilní lékaři doslova píší, že se nechtějí stát „jedním ze spasitelů brněnského, případně jihomoravského zdravotnictví“.

Zjevně tím narážejí na krizový scénář vlády, kterou v textu vyzývají, aby začala konstruktivně řešit požadavky lékařských odborů a nehledala „nesmyslná řešení ohrožující životy pacientů“.

Pokud se vláda s lékaři nedohodne, jsou civilní lékaři v brněnské vojenské nemocnici připraveni neuzavřít smlouvy o přesčasové práci. A již podepsané smlouvy prý vypovědí.

Obsahově stejné prohlášení vydala již v pondělí více než polovina lékařů z Masarykova onkologického ústavu (MOÚ) v Brně.

Devadesát devět ze 170 lékařů MOÚ v prohlášení uvedlo: „Ústav jako superspecializované pracoviště není na poskytování akutní péče vybaven personálně, kapacitně ani materiálně.“ V dokumentu také odmítají nastoupit do služeb v jiných nemocnicích.

Jak polovina lékařů v MOÚ, tak civilní lékaři ve vojenské nemocnici podpořili výzvu Lékařského odborového klubu Děkujeme, odcházíme. V obou těchto významných brněnských zdravotnických zařízeních ale žádný lékař výpověď nedal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?