Vojtěch chce vyřešit situaci v ostravské nemocnici tento týden

25. 10. 2018 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) chce vyřešit vyhrocenou personální situaci v ostravské fakultní nemocnici tento týden. Před poslanci ale dnes neupřesnil, jaké kroky chystá. Podle moravskoslezského hejtmana a poslance Ivo Vondráka (ANO) by měl ředitel nemocnice Evžen Machytka odstoupit. Situace v nemocnici eskalovala potom, co Machytka odvolal před několika dny přednostu porodnicko-gynekologické kliniky Ondřeje Šimetku.


„Rozhodnu se podle sebe, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, aby se situace v nemocnici uklidnila a nemocnice mohla fungovat bez větších problémů,“ řekl Vojtěch, který začátkem letošního roku jmenoval Machytku ředitelem, když před tím z této funkce odvolal někdejšího ministra zdravotnictví ČSSD Svatopluka Němečka.

Moravskoslezský hejtman a poslanec Ivo Vondrák (ANO) řekl, že Machytka funkci nezvládá a nejlepší by bylo, kdyby rezignoval. „Personální politika vede až k destrukci celé fakultní nemocnice,“ prohlásil.

Vojtěch podotkl, že Šimetkovo odvolání vnímá jako komplikované. Zopakoval, že se s ním minulý týden ve středu dohodl na návratu, Šimetka ale v pátek, když ministr nemocnici navštívil, změnil názor. Vojtěch soudí, že v nemocnici soupeří dvě skupiny a „aktuální kauza je někým živena“.

„Řešení, na které čekáme, nepřišlo,“ uvedl Leo Luzar (KSČM), který sněmovní debatu o situaci v nemocnici prosadil. Ředitel má podle Luzara problém se systémem řízení. Sněmovna na jeho návrh vyzvala Vojtěcha, aby vyřešil situaci v nemocnici neprodleně „v souladu s většinovým požadavkem a názorem odborné veřejnosti a zaměstnanců“.

Personální změny v nemocnici začaly s únorovou výměnou vedení. Po Machytkově příchodu neočekávaně opustil svou funkci přednosta chirurgické kliniky Igor Penka. Proslýchalo se, že k tomu byl fakticky dotlačen. Následně skončili přednosta Ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček, přednostka Ústavu patologie Jana Dvořáčková a přednosta interní kliniky Arnošt Martínek.

Vojtěch řekl, že personální změny byly v některých případech oprávněné. Někteří přednostové byli podle interního auditu propojeni se soukromými laboratořemi, do nichž nemocnice posílala k rozboru polovinu vzorků, připomněl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?