Volně prodejné léčivé přípravky

15. 1. 2000 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Geriatrický pacient PharmDr. Lenka Zlámalová


Průměrný lidský věk se již delší dobu zvyšuje. Je přirozené, že starší lidé často mívají různé obtíže, se kterými se v mládí, nebo i v průběhu středního věku, nesetkávali. Mnohým z těchto obtíží lze předejít včasnou prevencí, některé problémy se však musí řešit, až když nastanou.

Je jasné, že skupin léčivých přípravků vhodných pro starší pacienty je velmi mnoho. Mohu se zde zabývat jen několika z nich, ne z důvodu, že by ostatní byly méně důležité, ale prostě z důvodu omezeného rozsahu tohoto článku. Snažím se vybrat ty přípravky, které jsou něčím mimořádné a nepsala jsem o nich v předchozích číslech.

Pocity slabosti, vysílení, únavy, de-prese, zapomnětlivost, snížená koncentrační schopnost, padání vlasů, zvýšená lomivost nehtů, nespavost, to jsou všechno problémy, které se mohou ve stáří objevit. Zmírnit, nebo i odstranit je můžeme často vhodně zvolenými multivitaminovými a minerálovými přípravky.

Proč je Geriavit účinný?

Velmi vhodný je Geriavit Pharma-ton, který je speciálně vytvořen pro dospělé pacienty od 35 let. Užívá se nejen při výše zmíněných obtížích, ale i při vysoké zátěži nebo při rekonvalescenci po některých chorobách. Geriavit, vedle vitaminů a minerálů, obsahuje i dimetylaminoetanol-bitartrát účinný u stavů duševní a tělesné únavy a ginseng-komplex příznivě ovlivňující kardiovaskulární obtíže a zlepšující činnost mozkových a svalových buněk. Dále obsahuje také lecitin, který příznivě ovlivňuje metabolizmus lipidů, hlavně cholesterolu, a tak působí proti kornatění cév a zvýšenému krevnímu tlaku.

Ani takovýto přípravek, který je doplňkem k případné léčbě, nemůžeme dát bez rozmyslu každému pacientovi trpícímu popsanými potížemi. Například lidé s hypertyreózou nebo poruchami využití železa Geriavit užívat nesmějí.

Cílené podávání přípravků

Pro některé pacienty je vhodnější podávání jednotlivé látky, cíleně na daný problém, než podávání kombinovaného přípravku. Existuje množství ženšenových přípravků, které jsou velmi oblíbené a o jejichž příznivých účincích na lidský organizmus není pochyb. Příkladem může být Ginsana. Rovněž lecitin má prokázané účinky na arteriosklerózu, krevní tlak a další obtíže spojené se stárnutím organizmu a je dostupný v různých silách, v mnohých přípravcích.

Starší lidé často musí dlouhodobě užívat jeden nebo i více léků. Ne vždy jim tato terapie zcela pomůže od všech potíží, a proto hledají další po-mocný přípravek a často se obracejí k přírodě. Z přírodních zdrojů můžeme nabídnout množství zajímavých preparátů. Chtěla bych se zmínit alespoň o oleji ze semen pupalky dvouleté a o výtažcích z listů stromu ginkgo biloba.

Co dokáže pupalka dvouletá

Pupalka dvouletá je bylina, která u nás zdomácněla, ale pochází z Virginie. Dříve se užíval v lidovém léčitelství její kořen, dnes ale moderní věda vyzdvihla účinky oleje lisovaného ze semen této rostliny. Pupalkový olej obsahuje velké množství esenciálních mastných kyselin a ty jsou důležité pro mnohé metabolické pochody probíhající ve zdravém těle. Olej z pupalky působí příznivě při atopických ekzémech, vyrážkách, při onemocněních srdce a cév. Zvyšuje pružnost cévních stěn, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, snižuje srážlivost krve, posiluje imunitní systém, pomáhá při překonávání nepříjemných projevů přechodu. Protože náhlé mozkové příhody a srdeční infarkt patří, bohužel, mezi časté příčiny smrti, je význam užívání přípravků s pupalkovým olejem zřejmý, i když samozřejmě nemůže nahradit léčbu předepsanou odborným lékařem.

Látky z ginkgo biloba byly užívané již před 5000 lety v tradiční čínské medicíně a i dnešní věda potvrdila mnohé jejich účinky. Bioflavonoidy, gingkoflavonoglykosidy, mají významný vliv na zlepšení prokrvení a tím na zlepšenou výživu orgánů, mozku i periferie. Extrakt z listů snižuje ukládání cholesterolu do cévních stěn. Přípravky z ginkgo biloba se užívají při stavech po infarktu a náhlých mozkových příhodách a při jejich prevenci, při léčbě křečových žil, při poruchách paměti, při závratích, při poruchách prokrvení periferie těla.

Nespavost a inkontinence

Nespavost je rovněž jeden z problémů, který často starší pacienty trápí. I tento problém můžeme řešit pomocí bylin. Je dobře začít léčbu nejprve přírodními přípravky a teprve když selže, užívat hypnotika, která předepíše lékař. Použít můžeme například Persen nebo Sanason nebo Biosomnat. Někdy stačí podávat pouze Čaj na spánek a nervy.

Je velká skupina lidí, 5 až 10 % obyvatel naší republiky, kteří trpí nechtěným únikem moči. Těmto pacientům můžeme poskytnout dostatečnou a kvalitní pomoc, ale často je problém v malé informovanosti. Lidé se stydí o svém problému hovořit, a proto nezískají správnou pomůcku a ani o sebe správně nepečují. Lékař, odborník, vhodnou pomůcku jistě doporučí, ale někdy je příjemnější si ji vybrat v lékárně, vzít si zkušební vzorek a problém začít hned řešit. Důležité je nerezignovat, neupustit od objasnění příčiny a důsledně dodržovat odborníkem doporučenou léčbu.

Zabezpečení inkontinentních pacientů absorpčními výrobky tvoří důležitou část celkové terapie. Člověk získá jistotu, že se při normálním způsobu života vyhne všem trapným příhodám po dobu léčby, nebo i v případě, že úplné vyléčení není možné. Také u chronicky nemocných lidí, upoutaných na lůžko, může vhodná absorpční vložka nebo kalhotky zabránit poškození pokožky, které agresivní látky obsažené v moči způsobují.

Absorpční pomůcky vyrábí řada firem. Nejznámější pomůcky jsou Tena, Moliform, Molimed, Molicare. Upevnění vložky je možné speciálními síťovanými kalhotkami, například Molipants. Absorpční pomůcky jsou vytvořeny tak, aby poskytovaly maximální ochranu a zároveň byly nenápadné a pohodlné. Podle toho, zda se jedná o lehkou, střední či těžkou inkontinenci, jsou vyráběny vložky a kalhotky potřebné velikosti a savosti. Samozřejmě jsou jiné absorpční pomůcky pro muže a jiné pro ženy. Kalhotky jsou rozlišeny i podle typu postavy, objemu pasu.

Ochrana stárnoucí pokožky

Vedle zabezpečení úniku moči je nezbytná i ochrana a péče o pokožku. Kůže je vlivem procesů stárnutí všeobecně méně odolná a přidá-li se ještě zátěž způsobená inkontinencí, musíme již volit i k běžné péči speciální prostředky. Vhodné jsou například přípravky řady Menalind. Používají se vlhké ošetřovací utěrky, čisticí pěny, ochranné krémy a pěny. Snažíme se udržet pokožku čistou, suchou a zachovat její přirozený ochranný plášť.

Léčebná kosmetika, volně prodejné léčivé přípravky a pomůcky mohou starším lidem v mnohém pomoci a zpříjemňují jim život. I zralý věk může být, a často bývá, krásnou etapou života.

Foto Marta Jedličková

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?