Volně prodejné léky proti průjmu a zvracení

20. 10. 2000 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce


Zvracení a průjmy obzvláště u kojenců a malých dětí mohou signalizovat velké problémy. Léčba musí být vždy zaměřena na odstranění příčiny, která problémy vyvolala. Často je nutná hospitalizace k odhalení příčin onemocnění a k laboratornímu monitorování úspěšnosti léčby.

U kojenců může být jednou z příčin zvracení to, že nesnášejí podávanou výživu nebo některou z jejích složek. Když se podaří najít složku, která obtíže vyvolává, je řešení poměrně snadné. Odborný lékař vybere z dosti obsáhlé nabídky umělé výživy tu, která dítěti vyhovuje, a doporučí matce nejvhodnější způsob jeho krmení.

Umělá výživa je dodávána na trh několika firmami. Nejznámější jsou řady výživ SUNAR, NUTRILON, HAMILON, MILUMIL a BEBA. V každé řadě jsou přípravky vhodné pro určitou věkovou kategorii kojenců a také přípravky určené dětem, které některou složku umělé výživy nesnášejí.

Připomenout bych chtěla například NUTRILON SOYA. To je přípravek základní kojenecké výživy zhotovený na bázi sójové bílkoviny bez sacharózy, laktózy a bílkovin kravského mléka. Pro děti nesnášející běžné množství laktózy je určen NUTRILON LOW LACTOSE. Pro miminka, která ublinkávají po normální stravě nebo při odříhnutí, je určen NUTRILON A. R. Nerada bych opomněla výrobky označované zkratkou H. A., hypoalergenní, například BEBA H. A., jejichž podávání také často problém zvracení kojenců řeší.

Bohužel ani v dnešní době nejsou ojedinělé případy průjmů a zvracení kojenců, které nastávají po podání vhodné kojenecké výživy špatným způsobem. Děti onemocní proto, že pily mléko ze špatně vysterilizované nebo nevysterilizované lahve, nebo proto, že nebyla použita čistá savička, nebo že na přípravu mléka nebyla použita vhodná voda a také načatá balení umělé výživy nejsou vždy správně skladována. Všem těmto problémům lze předejít nákupem vhodných pomůcek, dodržováním návodů k použití a k přípravě a samozřejmě dostatečnou informovaností.

I u starších dětí a u dospělých záleží léčba průjmu a zvracení na jejich příčině. Přestože k léčbě často užíváme přípravky, které jsou volně prodejné a máme je v domácí lékárničce, je návštěva lékaře nutná, a to obzvláště v případech, kdy obtíže přetrvávají déle. Když je průjem vyvolán intoxikací nebo dietní chybou, je na místě škodlivé látky vyvázat podáním střevního adsorbencia (například adsorpční uhlí). Násilné zadržování střevního obsahu podáním obstipačního přípravku (například IMODIUM) je nevhodné.

Pokud je průjem infekčního původu, je třeba vhodným způsobem potlačit infekci (pomocí střevních dezinficiencií, chemoterapeutik nebo antibiotik). Obstipancia (látky nespecificky tlumící průjem) se podávají pouze tehdy, kde by dlouhotrvající průjem, ať už jakéhokoli původu, pacienta zbytečně dehydratoval a zbavoval ho potřebných minerálních látek. Při léčení zvracení a průjmu je vždy kromě farmakoterapie nutná i úprava diety.

Adsorpční přípravky

První látkou, kterou bych se chtěla nyní zabývat, je adsorpční uhlí. Jedná se o inertní látku, která je schopna na svůj velký povrch vázat nejrůznější sloučeniny a toxiny. Domnívám se, že je v praxi zbytečně podceňována. V četných případech, kdy jsou používána antibiotika a chemoterapeutika, by k léčbě postačovalo netoxické adsorpční uhlí a případně vhodné střevní dezinficiens. Uhlí je však nutno podávat v dostatečné dávce (až 5krát denně 1,0 g) a tak, aby se dispergovalo (to znamená, že je vhodnější tablety rozkousat, než je polykat celé).

Volně prodejné přípravky obsahující adsorbční uhlí jsou dostatečně známé. Samotné uhlí obsahuje CARBOSORB tablety, CARBO MEDICINALIS tablety nebo NORIT kapsle, ve kterých je uhlí jemně práškované, a proto po rozpuštění kapsle v zažívacím traktu rychle vykazuje velmi velký povrch. Přípravek CARBOCIT tablety obsahuje vedle aktivního uhlí ještě bismuthum subgallicum a acidum citricum monohydrát a působí nejen jako adsorbens, ale i mírně obstipačně. V přípravku CARBOTOX tablety je k aktivnímu uhlí přidáno natrium thiosulfuricum. Tento přípravek působí jako adsorbens a mírně laxativně (projímavě). Přípravek je tedy vhodný v případech, kdy potřebujeme příčinu vyvolávající obtíže rychle odstranit z organizmu (například při intoxikacích organickými i anorganickými jedy).

Dalším adsorbčním přípravkem, který se často a s úspěchem při průjmech používá, je SMECTA sáčky. Účinná látka diosmectin je magnesium aluminium silikát s velmi vysokou adsorpční schopností. Váže toxické i metabolické produkty a patrně i patogeny. Příznivě ovlivňuje ochrannou hlenovou střevní vrstvu, působí mukoprotektivně, a tak chrání střevní sliznici před poškozením. Přípravek je velmi dobře snášen. Protože některá léčiva (zvláště bazické povahy) mohou být adsorbována účinnou látkou SMECTY, doporučuje se dodržovat interval 1 až 2 hodin při podávání tohoto přípravku a jiných léků. Přípravek je dodáván ve formě sáčků s práškem pro přípravu suspenze. Obsah sáčku se vypije s přiměřeným množstvím vody. SMECTA je vhodná i pro malé děti.

Střevní dezinficiencia

Je-li pravděpodobné, že příčinou průjmů je infekce, podávají se střevní dezinficiencia. Při užívání léků tohoto typu si vždy musíme uvědomit možnost vzniku dysmikrobie jako vedlejšího účinku. Tuto nepříjemnost můžeme odstranit vhodnou dietou a doplněním normální střevní flóry po ukončení léčby. Vhodné jsou například přípravky YOGURTH kapsle, LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS kapsle s laktózou a bez laktózy a LACTOVITA šumivé tablety. Snad nejznámější a nejčastěji užívaný volně prodejný přípravek ze skupiny střevních dezinficiens je ENDIARON tablety. Účinná látka dichlorchinolinol (chloroxin) má výrazné bakteriostatické, antiprotozoární a fungistatické vlastnosti. Užívá se 1 tableta 3krát denně po menším jídle. Délka léčby je 7 až 10 dní a není vhodné ji překračovat. ENDIARON se nesmí podávat v prvním trimestru gravidity a zvláštní opatrnost je nutná při podávání nemocným s poškozenými játry a ledvinami.

Novější střevní dezinficiens je ERCEFURYL. Tento přípravek si pacienti hradí sami, ale musí být předepsán lékařem. Účinná látka, nifuroxazid, působí proti většině choroboplodných mikroorganizmů vyvolávajících střevní onemocnění. Zatím na ni nebyl pozorován vznik rezistence, a tak může být přípravek užíván opakovaně. ERCEFURYL je vhodný zejména při léčbě takzvaného „cestovního průjmu“. Přípravek se nesmí podávat úplně malým dětem, jako jsou novorozenci do 1 měsíce věku a nedonošení kojenci. Také pro užívání v těhotenství by musely nastat obzvláště závažné důvody. Přípravek je vhodné podávat 4krát denně a zapíjí se nedráždivou tekutinou. Nejvhodnější je vlažný čaj.

Obstipancia

Ze skupiny látek nespecificky tlumících průjem – takzvaných obstipancií – bych se ráda zmínila o volně prodejném přípravku IMODIUM. Účinná látka, loperamidiumchlorid, zpomaluje pohyby střev a prodlužuje dobu potřebnou k průchodu střevního obsahu. Také zvyšuje napětí konečníkového svěrače a zmírňuje tak pocit nutkání na stolici i obtíže s jejím udržením. IMODIUM je určeno především ke zvládnutí náhle vzniklého průjmového onemocnění. Přípravek se nepodává dětem do 6 let věku a kojícím matkám. Také u lidí s nemocnými játry a u těhotných žen je třeba podání tohoto léku velmi dobře zvážit.

IMODIUM je dodáváno na náš trh ve dvou lékových formách, jsou to tobolky a sublingvální tablety. Tobolky se polykají celé a je třeba zapít je vhodným nápojem. Sublingvální tablety se nechávají rozpustit v ústech pod jazykem. Tato léková forma je pro pacienty, vzhledem k tomu, v jakém stavu se často na počátku akutního průjmového onemocnění nacházejí, velmi výhodná.

Při léčbě průjmů a zvracení nikdy nesmíme zapomínat na to, že je vždy nutno léčit příčinu, která potíže vyvolala. Protože tato onemocnění přinášejí ztráty tekutin a minerálů, je nutné je hned a po celou dobu léčby doplňovat. Je-li onemocnění doprovázeno teplotami, anebo přetrvávají-li přes druhý den, je nutné kontaktovat lékaře. n

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?