Volný prodej léků jen v Británii: s dobrými zkušenostmi

8. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na většině evropského kontinentu mají monopol na prodej léků pouze autorizované lékárny s odborně vyškoleným personálem. Prodej léků mimo lékárny je v Evropě zaveden jen ve Velké Británii, která ale má s touto praxí dobré zkušenosti. Navíc zjišťují, že to existenci husté sítě lékáren nijak neohrožuje...


PRAHA -

Britský smysl pro volný obchod a konkurenci, na kterých vždy nakonec vydělá spotřebitel, zvítězil v lékárenství již před řadou let. Také tehdy ovšem britští lékárníci varovali, že je to přivede k bankrotu a ohrozí služby pacientům.

Loni však bylo v Británii přes 12 tisíc lékáren, což znamená, že jejich počet se navzdory různým změnám pravidel prodeje léků výrazně nezměnil.

Po tomto úspěchu šly britské orgány dál a rozhodly, že výrobci už nebudou smět stanovovat minimální ceny léků. Přes nový odpor lékárníků se změny prosadily a trh nakonec srazil ceny dolů, a to nejen u léků, ale i u vitamínů a dalších doplňků.

Naproti tomu regulaci počtu lékáren vláda zatím s určitými zmírněními nakonec zachovala s tím, že ve zdravotní péči má svoboda trhu přece jen mít určité limity.

V ostatních zemích: léky pouze v lékárnách

V Belgii a ve Francii jsou v supermarketech sice k dostání vitamíny, zdravá výživa či rostlinné přípravky, avšak nic z toho nesmí být oficiálně zaregistrováno jako léčivo, na něž mají monopol lékárníci.

POČET OBYVATEL NA JEDNU LÉKÁRNU:
Británie 5000,
Belgie 2000,
Francie 2600,
Rakousko 3600,
Slovensko 5000

Ceny léků se v jednotlivých lékárnách nijak neliší, jsou úředně stanoveny stejně jako míra, v níž se léčiva proplácejí pacientům z nemocenského pojištění. Obecně se dá zjednodušit, že v Belgii pojišťovny proplácejí čtyři pětiny ceny léku, pacient musí zaplatit zbývající pětinu. Ve Francii zase propočítali, že z celkové ceny jde 64,4 procenta pro výrobce, 3,4 procenta pro velkoobchod, 26,1 procenta pro lékárníky a zbytek (6,1 procenta) pro stát.

Také v Rakousku je distribuce léků konzervativní, tedy značně regulovaná státem. Registrovaná léčiva mohou prodávat pouze lékárny a úřady stanovují nejen ceny léků pro pacienty, ale také marže lékárníků a velkoobchodníků s léky.

Předpisy určují, že každá lékárna musí být vzdálena od konkurence nejméně 500 metrů a počet potenciálních klientů nesmí být menší než 5500 osob. Rovněž stanovují minimální plochu lékárny na 143 metrů čtverečních včetně skladovacích a jiných prostorů. Poplatek za vystavení lékařského předpisu na každé balení léků představuje 4,35 eura.

Rakouská lékárnická komora na základě studie konstatovala, že ceny léků jsou v alpské republice v porovnání s ostatními členskými státy EU levné.

Slovensko rovněž zachovává monopol lékáren na prodej léků; supermarkety nebo benzínové pumpy léky prodávat nesmějí. Ostatní obchodníci mohou nabízet jen doplňky výživy nebo bonbóny proti kašli, které nechybí ani na pultech lékáren. Po nedávných stávkách lékárníků by ale někteří pacienti liberalizaci prodeje léků uvítali.

Lékárníci si již dlouho stěžují na špatnou ekonomickou situaci, protože jim pojišťovny pozdě platí. Největší dlužník, Všeobecná zdravotní pojišťovna, však na zásah státu začala postupně splácet své závazky. Od začátku letošního roku také platí na Slovensku nové ceny léků, v nichž je započítáno i zvýšení daně z přidané hodnoty ze 14 na 19 procent.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?