Vozíčkáři mohou v Motole využít trenažér veslování či běžkování

15. 7. 2019 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražská nemocnice v Motole získala rehabilitační trenažér, který má pacientům na invalidním vozíku ulehčit cestu k soběstačnosti i ke sportu. Přístroj simuluje pohyb na kole s ručním pohonem a lze na něm trénovat i veslování, pádlování nebo běžkování. Trenažér vyrobila organizace Cesta za snem a složili se na něj lidé při vánoční sbírce prodejen jednoho z obchodních řetězců.


"Ročně máme asi 80 pacientů a jsou tady na dva až tři měsíce. Předpokládám, že trenažér využije až polovina pacientů," řekl při předání stroje primář motolské spinální jednotky Jiří Kříž. Do budoucna by podle něj bylo dobré, zvýšit počet trenažérů na oddělení. Pacienti by si je tak po ukončení léčby v nemocnici mohli půjčit i na rehabilitaci domů.

"Není to prioritně pro vrcholový sport, ale pro zlepšování fyzické kondice," uvedl autor trenažéru a předseda Cesty za snem Heřman Volf. První prototyp stroje sestrojil v roce 2015 v garáži, letos v lednu dílna Cesty za snem začala s výrobou jeho třetího typu. Podobný trenažér podle Volfa v České republice ještě nikdo nesestavil.

Dohromady se ve sbírce vybralo na 48 přístrojů. Jeden z nich získala motolská nemocnice a další míří do krajů. "Celkem jsme vybrali skoro pět milionů. Trenažéry v každém kraji dostaly buď fyzické osoby, organizace, nebo spinální jednotky. V Praze jsme kromě nemocnice Motol trenažér darovali například paralympijskému vítězi v plavání Janu Povýšilovi," uvedla za obchodní řetězec Ivana Dvořáková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?