Vozíčkářům v Kladrubech pomůže při léčbě nový robotický přístroj

19. 3. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Rehabilitační ústav v Kladrubech na Benešovsku začne používat nový robotický systém, který lidem upoutaným po úrazu na invalidní vozík umožní vstát a chodit.


Zařízení původně určené pro vojenské účely sehnal nadační fond Regi Base pomáhající válečným veteránům a v Kladrubech bude sloužit k rehabilitaci všech pacientů, tedy i civilistů. Přístroj stál 4,5 milionu korun a je jediný nejen v České republice, ale i v celé východní Evropě, řekl novinářům spoluzakladatel nadačního fondu Regi Base Hynek Čech.

„Bude sloužit pro pacienty, kteří mají poškození mozku, a lidi, kteří jsou na vozíku a mají poškozenou páteř. Získají znovu možnost se projít nebo se jim může výrazně zlepšit jejich stav,“ uvedl Čech. Podle koordinátora rehabilitační péče kladrubského ústavu Jakuba Pětiokého se nyní pro práci se zařízením školí pět terapeutů a ostrý provoz lze čekat od příštího týdne.

Jak zařízení funguje, dnes v Kladrubech názorně ukázal ostatním vozíčkářům i širší veřejnosti válečný veterán Jiří „Regi“ Schams, jehož přezdívku má nadace Regi Base ve svém názvu. Schams byl těžce zraněn v roce 2008 v Afghánistánu, kde působil ve speciální jednotce. Podle Hynka Čecha je naděje, že mu nový přístroj výrazně pomůže. „Věříme, že se jednou postaví na vlastní nohy a bude chodit,“ dodal Čech.

Zařízení postižené vede a ukazuje jim, jak by měl vypadat ideální krok. Výhodou je to, že se nemusí starat o stabilitu. „Nechodil jsem úplně poprvé, protože předtím jsem chodil na chodítku a zkouším to i o berlích,“ svěřil se Schams novinářům.

Představení přístroje si nenechal ujít například bývalý pacient kladrubského ústavu Radek Pipek z Prahy. ČTK řekl, že by si zařízení rád vyzkoušel. „Jsem pět let na vozíku a rád bych se trochu zvednul, i za pomoci nějakého takového robota,“ dodal.

Podle Pětiokého se nyní výrazně zjednoduší péče o pacienty. „Když si představím, že tento typ terapie by člověk měl dělat manuálně, tak v podstatě by bylo zapotřebí, aby ho prováděli tři terapeuti. Tento systém dokáže ovládat jeden člověk, nedochází k vyčerpání terapeutů ani pacienta, který se může plně soustředit na nácvik chůze,“ ocenil Pětioký.

Přístroj Eksoskeleton má amerického výrobce. Je vhodný pro léčbu pacientů s poraněním páteře, získaným poraněním mozku, po mozkové mrtvici a s dalšími neurologickými postiženími. Do tří týdnů by měla do Kladrub dorazit další robotická pomůcka, tentokrát ze Švýcarska. Půjde o takzvaný vertikalizační stůl, který bude také sloužit při terapii.

Rehabilitační ústav Kladruby poskytuje komplexní rehabilitační péči klientům s těžkým poškozením pohybového a nervového ústrojí, zejména po úrazech a operacích. Jeho kapacita je 250 míst.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?