Vracející se vojáci projdou nemocnicí

10. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všichni vojáci vracející se z ciziny musí projít Těchonínem. Prvními pacienty budou bojovníci vracející se z Afghánistánu. "Celá těchonínská jednotka je zařazena do nejvyššího stupně ochrany...


Těchonín - Specializované armádní zdravotnické zařízení navštívili včera na Ústeckoorlicku představitelé Poslanecké sněmovny za doprovodu ministra obrany Jaroslava Tvrdíka.

Náčelník zdravotnické služby AČR a brigádní generál Jan Petráš informoval předsedu sněmovny Lubomíra Zaorálka a místopředsedu Jana Kasala o poslání biologického centra. Během dvouhodinového pobytu si prohlédli moderní nemocnici, zhlédli dokumentární filmy a vyslechli odborný výklad. Podobný program absolvoval před týdnem premiér Vladimír Špidla, jehož návštěva byla přísně utajovaná.

„Těchonínské biocentrum je výjimečné především v tom, že tvoří finální stupeň řetězce ochrany české armády před účinky biologických zbraní,“ konstatoval zaměstnanec vojenské správy Emil Trojan.

„Zařízení sdružuje jak hospitalizační, tak izolační jednotku, kterou nemocnice využívá od loňského listopadu. Zároveň centralizuje veškerý výzkum v oblasti bakteriologických zbraní.“

Všichni vojáci vracející se z ciziny totiž musí projít Těchonínem. Prvními pacienty budou bojovníci vracející se z Afghánistánu.

„Celá těchonínská jednotka je zařazena do nejvyššího stupně ochrany tak, aby mohla přijímat, léčit, diagnostikovat a zkoumat celé rozsáhlé spektrum nebezpečných nákaz,“ upřesnil Trojan.

Občané Těchonína si už na návštěvy politiků i vojenský objekt zvykli. Problémy s krátkodobým uzavřením silnice chápou jako nutnost. Děti naopak mají radost, když vidí přistávat nebo vzlétat vrtulník. Shodují se však, že návštěva ministra obrany je velkou událostí, jež se nemusí opakovat.

MAGDA NAVRÁTILOVÁ, Hradecké noviny, 7.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?