Vrchlabská nemocnice stupňuje ofenzívu

9. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ofenzíva, která má Česko-německé Horské nemocnici Krkonoše, s. r. o., přinést objektivně deklarovanou podporu měst a obcí Vrchlabska, pokračuje. Řada majitelem vrchlabské nemocnice Alexandrem Seidlem oslovených zastupitelstev už soukromému zařízení vyslovila nezpochybnitelnou podporu...


Obce ze spádové oblasti vrchlabské nemocnice posílají ze Seidlova popudu Krajskému úřadu v Hradci Králové a ministerstvu zdravotnictví obvykle jednoznačné verdikty zastupitelů s požadavkem zachovat ve Vrchlabí stávající rozsah zdravotní péče.

„Jde pro nás o komunikačně nejdostupnější zdravotnické zařízení tohoto typu,“ argumentují obce ve východních Krkonoších od Prosečného, přes Vrchlabí, Špindlerův Mlýn po Horní Kalnou, kde se počet obyvatel sezónně zvyšuje o tisíce rekreantů.

Nemocnice chce pomocí obcí dosáhnout nezpochybnitelného místa v připravované oficiální síti zdravotnických zařízení. Seidl uspěl i v nejlukrativnějším krkonošském středisku Špindlerově Mlýně, kde úvahy o budoucí síti nemocnic zpochybnil tamní zastupitel a krajský radní Miloslav Plass (ODS). „Kraj nyní žádnou oficiální síť zdravotnických zařízení nepřipravuje. Záleží na kvalitě každé nemocnice,“ prohlásil Plass sedící v představenstvu konkurenční Oblastní nemocnice, a. s., v Trutnově. „Potom kraji nebude zatěžko nám stejně jako obce v naší spádové oblasti vyslovit podporu,“ kontroval Seidl.

Čelí konkurenci ze sousedního Semilska

Nemocnice ve Vrchlabí, která jako jedna z mála po splátce 80miliónového dluhu hospodaří bez ztrát, především čelí konkurenci ze sousedního okresu Semily. Trojice tamních nestátních nemocnic v Jilemnici, Semilech a Turnově může jen těžko na omezeném teritoriu jednoho z nejmenších okresů v republice v nynější podobě přežít.

Záchranu vidí konglomerát nemocnic Semilska v expanzi na zdravotnický trh kontrolovaný vrchlabskou nemocnicí. „Systém zdravotnictví v okrese Semily je neefektivní,“ přiznává radní Libereckého kraje Pavel Ráček (ČSSD).

Na rozdíl od Horské nemocnice tvořící ryze soukromý subjekt prostý jakékoli státní podpory požívají městské nemocnice okresu Semily letos nemalé podpory z rozpočtů zřizovatelských měst. Částku osm miliónů korun dostala letos od města Městská nemocnice v Turnově, když Městská Masarykova nemocnice v Jilemnici připravuje společně s Nemocnicí v Semilech společný projekt pracovně zvaný Pojizeří.

„Jde o budoucí fúzi obou nemocnic,“ přiblížil semilský místostarosta Vladimír Šimek (ODS).

„Nemáme co ztratit. Pokud v současné ofenzívě uspějeme, budeme požadovat stejné výhody jako státní a polostátní nemocnice, jak je obvyklé v zemích Evropské unie,“ odhodlaně prohlašuje Seidl.

Vladislav Prouza, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?