Vrchní soud uložil za obchody s léky na spaní nepodmíněné tresty

29. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékař Petr Votruba a Štefan Majerník půjdou za nelegální obchody s léky na šest a sedm let do vězení. Votruba navíc musí zaplatit peněžitý trest ve výši 900 000 korun...


PRAHA - V pondělním odvolacím řízení o tom rozhodl pražský Vrchní soud.

Případ spoluobžalované Hany Vagnerové, která se ze zdravotních důvodů nemohla jednání zúčastnit, soud vyloučil k samostatnému projednání a odročil jej na 5. června.

Podle rozsudku obchodovali nelegálně s léky rohypnolem a diazepamem. Existovala dokonce domněnka, že léky končili mezi narkomany ve Švédsku.

„Nebylo prokázáno, že by obžalovaný Majerník léky vyvezl do skandinávských zemí, i když je silné podezření, že tomu tak bylo,“ poznamenal předseda odvolacího senátu Jindřich Fastner.


Votruba pracoval jako chirurg v Nemocnici na Homolce. Podle rozsudku odebral bez povolení v letech 1999 a 2000 od majitelky lékárny v pražském Braníku Vagnerové 91 000 balení rohypnolu a přes 17 000 balení diazepamu.

Léky, které Votruba odebral, pak předal Majerníkovi. Soud nezjistil, co s léky Majerník udělal.

Votrubův zisk z obchodů nicméně činil zhruba 900 tisíc korun. Vrchní soud mu proto stanovil peněžitý trest tak, aby se tento zisk z nelegálních transakcí odčerpal.

Votruba se k trestné činnosti přiznal a spolupracoval s policií. Majerník vinu od počátku popíral. Jeho advokát Filip Matouš upozornil, že kromě Votrubovy výpovědi nestojí proti Majerníkovi žádný přímý usvědčující důkaz.

Podle Fastnera však městský soud vinu obou mužů spolehlivě prokázal.

„Nepochybně šlo o organizovanou skupinu, v níž každý člen měl svoji roli,“ shrnul soudce.

V kauze figurovala ještě čtvrtá obžalovaná, pracovnice lékárny Jitka Hulíková. Na přelomu let 1998 a 1999 seznámila Votrubu na jeho vlastní žádost s Vagnerovou, za což dostala celkem 120 000 korun.

Hulíková byla již dříve pravomocně odsouzena k dvouletému podmíněnému trestu vězení a k pokutě 200 tisíc korun.

Proti rozsudku Vrchního soudu se již nelze odvolat, přípustné je jen dovolání k Nejvyššímu soudu. Obhájci obou odsouzených mužů řekli, že tohoto mimořádného opravného prostředku zřejmě využijí.


PŘIPADY NEPOCTIVÝCH LÉKAŘŮ A LÉKÁRNÍKŮ VE SVĚTĚ:
Lékárník ředil chemoterapeutika; odsouzen na 30 let
Dva falešní lékaři vylákali ze starého páru 20 miliónů franků

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?