Všeobecná sestra a fyzioterapeut – spolupráce v oboru ošetřovatelství

11. 5. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Souhrn Ošetřovatelství je pomoc nemocnému jednotlivci při různých činnostech, které přispívají k jeho uzdravení nebo klidné smrti. Jde tu o činnosti, které by dotyčný mohl vykonávat sám, bez pomoci, kdyby měl potřebnou sílu, vůli nebo vědomosti. Ošetřování je třeba provádět tak, aby nemocný co nejdříve získal nezávislost.


SUMMARY Nursing is helping the ill person with various activities that contribute to recovery from a disease or to a peaceful death. It is the activities that the person would do by himself if he had the strength, will or the necessary knowledge. Nursing should promote independence of the person. Lite ratu ra Doenges, M. E., Moorhouse, M. F.: Kapesní průvodce zdravotní sestry. Praha, Grada Publishing 2001. http://cs.wikipedia.org/wiki/Rehabilitace

Výsledkem ošetřovatelství je aktivní asistující klient. Pokud není schopen své potřeby plnit, pomáhá ošetřující personál formou asistence v základních lidských potřebách.

Ošetřovatelské cíle realizují a ošetřovatelskou péči na odborné úrovni zajišťují kvalifikovaní pracovníci – sestry, porodní asistentky a jiní odborně vzdělaní zdravotničtí pracovníci.

Ošetřovatelský plán zahrnuje i spolupráci sestry s fyzioterapeutem. Vzájemná informovanost o stavu klienta a vypracovaný souběžný ošetřovatelský a rehabilitační postup vedou k vzájemné podpoře pro efekt uzdravování klienta a tím i pro kvalitní a efektivní práci mezioborového pracovního týmu.

Léčebná rehabilitace je základní medicínský obor s úzkým propojením na řadu dalších odborností, který se zabývá oblastmi, jež představují v moderní společnosti největší socioekonomický problém. Podle statistiky má 95 % lidí problémy, které lze léčit rehabilitačními postupy. Jejich neléčení mnohdy vede k závažným trvalým zdravotním komplikacím. Léčebná rehabilitace je komplex medicínských, preventivních, diagnostických a terapeutických opatření směřujících k obnovení maximální funkční zdatnosti jedince postiženého na zdraví. Obnovuje, odstraňuje či substituuje, případně snižuje či zpomaluje, progrese. Využití metod léčebné rehabilitace zkvalitní pohybový aparát, ovlivní bolest, sníží svalovou únavnost a zlepší i paměťové schopnosti.

Fyzioterapeut má výraznou schopnost řešit životní problematiku klienta. Rehabilitace je součástí komplexní léčby klienta. V konkrétní situaci má charakter buď doplňkové léčby, nebo je základním léčebným prostředkem a pro klienta jedinou cestou k návratu zdraví a začlenění do původních pracovních a sociálních vztahů.

Spolupráce v praxi mezi sestrou a fyzioterapeutem znamená, že nikdo není nikomu podřízen ani nadřízen. Jsou to profesionálové, kteří mají za úkol propojeně a společně vrátit klientovi co největší míru jeho soběstačnosti a možnou kvalitu života.

Propojení práce sestry a fyzioterapeuta

Polohování – soustava poloh s preventivním nebo léčebným významem. Preventivní polohování – napomáhá fyziologickému držení těla a končetin klienta. Umožňuje správné dýchání. Je součástí komplexní ošetřovatelské péče poskytované sestrou. Korekční polohování – indikované za účelem nápravy již vzniklých komplikací. Umožňuje aktivizační činnosti. Provádí fyzioterapeut, předává informace a provede instruktáž sestry pro přesné určení polohy, času a frekvence změny v polohování. Doporučí vhodné pomůcky.

Dýchání – soustava poloh, cviků a technik. Fyziologické dýchání – vhodná poloha, větrání, hygiena dýchacích cest, manuální pomoc při vykašlávání, odsávání hlenů, dezinfekce pomůcek. Je součástí komplexní ošetřovatelské péče poskytované sestrou. Kontrola klienta, zda plní zadané úkoly podle instrukcí fyzioterapeuta.Dechové cvičení – indikované za účelem nápravy komplikací. Je prováděno reflexně nebo ve spolupráci s klientem. Speciální techniky, polohy a cviky. Provádí fyzioterapeut, předává informace a provede instruktáž sestry pro přesné určení polohy, frekvence, cviků, vykašlávání.

Pohyb – aktivní změna, je podstatou života. Pasivní pohyb – udrží rozsahy v kloubech, správné napětí v měkkých tkáních, zachovává propriorecepci. Je součástí komplexní ošetřovatelské péče poskytované sestrou. Manipulace s pasivním klientem. Kontrola aktivního klienta, zda provádí cviky podle instrukcí fyzioterapeuta. Pohybové vzorce a techniky – pasivní pohyb, aktivní pohyb – různorodě stupňovaný, kondiční cviky. Vysoce specializované techniky pro budování pohybu. Provádí fyzioterapeut, předává informace a provede instruktáž sestry pro základní pasivní cviky. Informuje sestru o možném stupni aktivity a dovednosti klienta. Podpoření a vedení klienta k samostatnému provádění pohybu, který už umí, i ze strany sestry při sebeobslužných činnostech. Společné budování aktivně asistujícího klienta.

Mobilita, vertikalizace, lokomoce – pohyblivost v jednotlivých kloubech i celého organismu, vzpřímení, aktivní pohyb organismu z místa na místo. Sed, stoj, chůze s pomocí – prvky důležité pro aktivizaci a samostatnost klienta. Jsou součástí komplexní ošetřovatelské péče poskytované sestrou. Sestra využívá manipulační, technické znalosti a možnosti své osoby a oddělení. Zná zákonitosti tělesné mechaniky (ochrana, i vlastního zdraví). Sed, stoj, chůze aktivní – plná aktivita, soběstačnost, nezávislost klienta. Nácvik provádí fyzioterapeut. Doporučuje vhodné kompenzační pomůcky, ergonomické úpravy pokoje. Předává informace a provede instruktáž sestry o schopnostech a potřebách klienta.

Příjem potravy a tekutin – „palivo organismu“. Pomoc při jídle – respektovat návyky, podporovat estetický dojem jídla, povzbuzovat klienta v příjmu stravy a tekutin, umožnit mu jídlo bez stresu, nabízet jídlo jako příjemný zážitek, umožnit mu společnost (např. transport na vozíku do jídelny, je-li to jeho přání). Krmení je pro klienta nepříjemné, proto krmit, jen když skutečně není schopen jíst sám. Respektovat tempo a množství při konzumaci jídla a pití. Je součástí komplexní ošetřovatelské péče poskytované sestrou. Kontroluje klienta, zda plní instrukce fyzioterapeuta. Nácvik soběstačnosti při jídle – vhodné a aktivní nastavení klienta k příjmu potravy a tekutin. Je-li potřeba, klient využije a naučí se cíleně používat kompenzační pomůcky, které mu pomohou být soběstačným. Nácvik provádí fyzioterapeut. Předává informace a provede instruktáž sestry o schopnostech a potřebách klienta.

Vyměšování – vyloučení odpadních produktů těla. Pomoc při vyměšování – respektovat sociální tabu, zajistit tělesné pohodlí a soukromí, udržovat čistotu pokožky. Nabídnout vhodné inkontinenční pomůcky. Umožnit být co nejvíce samostatným. Je součástí komplexní ošetřovatelské péče poskytované sestrou, která kontroluje klienta, zda plní zadané úkoly podle instrukcí fyzioterapeuta. Nácvik vyměšování – speciální cviky pro posílení svalů dna pánevního, posílení svalů břišního „lisu“, cviky pro povzbuzení peristaltiky, nácvik samostatné výměny inkontinenčních pomůcek – obratnost, rozsah, síla, rovnováha, mobilita, vertikalizace, lokomoce. Hygiena. Nácvik provádí fyzioterapeut. Předává sestře informace o získaných dovednostech a schopnostech klienta.

Oděv, obuv – ochrana, estetika, funkčnost, individualita. Pomoc při oblékání, svlékání, obouvání a zouvání – klient je podle svého zdravotního stavu (sociální role – pyžamo, župan, denní oděv a obuv) ve vhodném oděvu a obuvi. Sestra radí a pomáhá s výběrem oblečení a obuvi, při neschopnosti klienta pomáhá s oblékáním a obouváním. Je součástí komplexní ošetřovatelské péče poskytované sestrou. Kontroluje klienta, zda plní instrukce fyzioterapeuta. Nácvik oblékání, svlékání, obouvání a zouvání – cviky obratnosti, hrubé a jemné motoriky pro mobilitu, vertikalizaci a lokomoci. Výběr vhodných kompenzačních pomůcek a typu oblečení i obuvi pro vybudování soběstačnosti klienta. Nácvik provádí fyzioterapeut. Předá sestře informace o získaných dovednostech a schopnostech klienta.

Tělesná teplota – regulace příjmu a výdeje tepla. Pomoc při udržování tělesné teploty – větrání, topení, výběr vhodného oblečení, množství a kvality lůžkovin, opuštění přetopené nebo chladné místnosti. Je součástí komplexní ošetřovatelské péče poskytované sestrou. Povzbuzuje klienta k činnostem, které se naučil s fyzioterapeutem. Aktivní regulace tělesné teploty – mobilita, vertikalizace, lokomoce, schopnost použít lůžkoviny k přikrytí, odkrytí, oblékání, svlékání, aktivní větrání, zvýšení teploty, aktivní opuštění chladné nebo přehřáté místnosti. Samostatně nebo s využitím kompenzačních pomůcek. Nácvik provádí fyzioterapeut. Předá sestře informace o dovednostech a schopnostech klienta.

Odpočinek, spánek – ochrana organismu před přetížením. Pomoc při odpočinku a spánku – zajistit klientovi pohodu, polohu, upravit prostředí, dodržovat navyklý usínací rituál klienta, respektovat spánek (násilně nebudit, ne časné vstávání). Mírnit, odstranit bolest, stres, strach, hluk, zápach. Je součástí komplexní ošetřovatelské péče poskytované sestrou. Povzbuzuje klienta k činnostem, které se naučil s fyzioterapeutem. Podpora pro odpočinek a spánek – vhodně zvolená zátěž formou cviků, chůze, kondiční zátěže během dne. Nácvik relaxace, změn poloh, dechová gymnastika, aktivní úprava prostředí podle vlastních požadavků a možností. Nácvik provádí fyzioterapeut. Předá sestře informace o dovednostech a schopnostech klienta.

Udržování čistoty a upravenosti těla, ochrana pokožky – psychologický a fyziologický význam. Hygienická péče – časově a fyzicky náročná činnost pro klienta i sestru (sestry pokládají tuto práci za nekvalifikovanou, nedůležitou, která patří do kompetence především nižšího zdravotnického personálu). Avšak řada hygienických výkonů má vedle vlastní očisty těla i význam psychologický. Klient je středem pozornosti a „má“ sestru „jen pro sebe“. Vzniká možnost oboustranné zpětné vazby, navázání kontaktu, získání řady potřebných informací, případně poučení klienta. Při částečné soběstačnosti sestra pomáhá přiměřeně k zvládnutí hygieny. Tam, kde je klient neschopen, provádí veškeré úkony hygieny sestra. Hygienická péče je součástí komplexní ošetřovatelské péče poskytované sestrou. Povzbuzuje klienta k činnostem, které se naučil s fyzioterapeutem. Aktivní hygienická péče – mobilita, vertikalizace, lokomoce a výběr vhodných kompenzačních pomůcek, ergonomické vybavení koupelny. Nácvik provádí fyzioterapeut. Předá sestře informace o dovednostech a schopnostech klienta.

Ochrana klienta před nebezpečím z okolí – pud sebezáchovy a únik nebo obrana. Pomoc při ochraně klienta – bezmocný klient se nemůže nebo neumí ochránit sám. Sestra eliminuje nebezpečí např. úrazu, poškození chemikáliemi, sebevražedných úmyslů, napadení druhou osobou… Je součástí komplexní ošetřovatelské péče poskytované sestrou. Aktivní sebeobrana klienta – vybudováním možného stupně soběstačnosti, samostatnosti vede fyzioterapeut klienta ke schopnosti sám se bránit, hodnotit a rozhodovat se o tom, jak bude krizové situace osobní nebo z okolí řešit. Fyzioterapeut předá sestře informace, na jakém stupni je schopnost klienta být aktivním pro prvky „sebeobrany“.

Učení – nabídka informovanosti, znalostí. Pomoc klientovi při učení – sestra získává klienta pro změnu jeho postojů, formou nabídky informací, které mají vést klienta k aktivnímu rozvoji jeho zdraví. Je součástí komplexní ošetřovatelské péče poskytované sestrou. Aktivní potvrzení učení – fyzioterapeut navazuje na formu nabídky sestry ke změně životosprávy klienta. Aktivitou potvrzuje vhodné nastavení změny budované sestrou a rozšiřuje možnosti klienta být soběstačným, samostatný.

Z tohoto základního přehledu spolupráce sestry a fyzioterapeuta jednoznačně vyplývá, že základní ošetřovatelská péče se netýká pouze biologických potřeb, ale patří do ní i řada dalších činností preventivního a léčebného charakteru. Spolupráce a propojení s dalšími klinickými obory, které směřují k somatickým, psychickým a sociálním potřebám klienta.

Jaký efekt přináší sestře spolupráce s fyzioterapeutem

Zdokonalenou prevenci imobilizačního syndromu. Zlepšení, udržení životního rytmu klienta (bdění x spánek). Příjem, množství, potřeba potravy a tekutin se vhodným zatížením a aktivitou klienta upraví. Zachování, udržení, vybudování prvků soběstačnosti a sebeobsluhy klienta – mobilita, otáčení se, posazování, přesuny, vertikalizace, lokomoce, sebenasycení, příjem tekutiny, hygiena, oblékání, svlékaní, obouvání, zouvání umožní aktivitu klienta. Aktivně spolupracující klient zlepší, usnadní a vhodně „zrychlí“ individuální ošetřovatelské postupy ze strany sestry. Sníží se podávání a četnost medikace a ošetřování, protože při nabídce prvků individuální léčebné a fyzikální terapie dochází k podpoře, zrychlení a obnovení regenerace organismu. Nácvik a tím použití kompenzačních pomůcek sníží a odbourá potřebu závislosti klienta na sestře. Práce sestry se „uvolní“ pro klienta, který potřebuje plnou pomoc a podporu. Budováním soběstačnosti fyzioterapeut podpoří v klientovi schopnost efektivnější spolupráce a komunikace. Snižuje, eliminuje socioekonomický problém klienta, a tím i společnosti.

Na závěr možné, vhodné a prospěšné spolupráce našich oborů bych chtěla říct: „Sestro, využívej této možnosti spolupráce, která ti pomáhá, chrání tě, usnadňuje těžkou práci s klientem. Dává ti možnost a čas na specializované výkony, které vykonáváš. ‚Nevyháněj‘ fyzioterapeuta od lůžka klienta. Pro svou práci využívej možností a schopností klienta, které mu vrátil fyzioterapeut, a navazuj na ně.“ Fyzioterapeut pro svou specializovanou práci také využívá možnosti a schopnosti, které klient získal po odborné intervenci ze strany sestry.

A tak to má být.


Eva Benešová1, Hana Benešová, DiS.2 registrovaný fyzioterapeut1, ARK FN Ostrava2 (evuleben@seznam.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?