Vsetín: lékaři hromadně ruší výpovědi

23. 2. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejistota ohledně zajištění lékařské péče ve vsetínské nemocnici po osmadvacátém únoru se včera definitivně rozplynula. Třicet lékařů, kteří se připojili k výzvě Děkujeme, odcházíme, totiž odvolalo své výpovědi.


Vedení vsetínské nemocnice dostalo na konci roku do rukou celkem osmatřicet výpovědí lékařů. „Jedna z nich však byla odvolána okamžitě, tři počátkem ledna a dvě v průběhu minulého týdne.

Dalších třicet v úterý,“ bilancovala včera průběh protestní akce mluvčí nemocnice Lenka Plačková.
Podle ní v tuto chvíli zbývají už jen dvě výpovědi, které však budou podle předběžné domluvy dořešeny do konce tohoto týdne. „Znamená to, že vsetínská nemocnice bude i po osmadvacátém únoru poskytovat pacientům služby bez omezení,“ řekla Plačková.

Že je vyřešení situace kolem výpovědí na spadnutí, bylo ve Vsetíně zřejmé už koncem minulého týdne. Zdejší lékaři se totiž rozhodli postupovat podle memoranda, na kterém se shodl Lékařský odborový klub a ministr zdravotnictví Leoš Heger. „Znamená to, že všichni lékaři své žádosti o odchod z nemocnice stahují,“ řekl minulý pátek lékař chirurgického oddělení Radim Slováček.

Na zpětvzetí výpovědí se v pondělí dohodli odboráři také s vedením Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Včera se tak stalo i v Kroměříži.

Jedinou nemocnicí v kraji, kde krize stále zažehnána není, je tak zařízení v Uherském Hradišti. Tamní ředitel Antonín Karásek totiž požaduje, aby si doktoři znovu podali žádost o přijetí do pracovního poměru. Na téměř polovinu míst už navíc uzavřel nové pracovní smlouvy s jinými lékaři.

Do řešení napjaté situace se už vložil také hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD), kterého k tomu vyzval předseda Lékařského odborového klubu - svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel. „Doporučuji všem lékařům, aby si žádost o přijetí do pracovního poměru podali. Do konce ledna mohli toto vyřešit s tím, že ředitelé by přijali každého, kdo by o to požádal,“ reagoval Mišák.

Výpověď v Uherském Hradišti podepsalo čtyřicet šest lékařů. Podle lékařských odborů jsou podmínky ředitele v Uherském Hradišti nepřijatelné.

„Ředitel si klade požadavky, které jsou jednoznačně porušením memoranda,“ uvedlo vedení LOK-SČL v tiskovém prohlášení, pod kterým je podepsán Martin Engel a Miloš Voleman.

Podle hejtmana Mišáka se do konce týdne bude situací v Hradišti zabývat i dozorčí rada nemocnice

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?