Vsetín - Lidé se porodnice nevzdají

2. 3. 2012 7:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Obyvatelé Vsetína nechtějí dát tamní porodnici bez boje. Vzniká proto další petice. Internetové petici za záchranu malých porodnic už „dominuje“ na pět set podpisů z Valašska. Kromě Vsetína figurují na místech podpisu také Valašské Meziříčí, Halenkov či Zděchov.


Lidé se vsetínské porodnice nechtějí vzdát bez boje. „Vsetínská porodnice prošla velkými změnami a byl by velký průšvih ji zrušit. To opravdu chcete vrátit dobu, kdy sestry vozily děti hromadně na velkých vozících a řvaly na chodbách: nástup na kojení, nebo tatínci viděli své děti až když přijely domů?“ ptá se jeden z diskutujících na internetu. Další doporučuje politikům přestěhování na Soláň a poté převoz rodičky do Zlína.

Přispěvatelka Lenka pak zmiňuje i dostupnost porodnice.
„Vsetínská porodnice má rodičky z míst vzdálených víc než šedesát kilometrů, z horských oblastí, kde v zimě je umění dojet i do Vsetína za dvě hodiny,“ popisuje. Zároveň vyzývá ženy, aby se některým vysoce postaveným nemyslícím lékařům bránily. „Jde jim jen o zvýšení platů porodníků ve velkých porodnicích. Vracíme se o sedmdesát let zpět.

Asi půjdeme do ulic jak ostatní,“ uzavírá. Další z rodiček se zamýšlí nad rozdílem mezi menší a větší porodnicí. „V případě komplikací bude mít porodník dva roky před důchodem lepší kvalifikaci než celý tým operatérů. Aza tu hodinu cestování do velké porodnice se může stát cokoliv,“ tvrdí zastánkyně malých porodnic. Celý tým lékařů by pak rodící ženě mohl být k ničemu.„Aležet v přecpané porodnici, kde o vás doktor sotva zavadí pohledem, také nehodlám,“ dodala.

Vyjádření podpory si váží i vedení vsetínské nemocnice. „O petici víme, ale výsledky jsme ještě nesledovali. Těší nás, že jsme získali již takovou podporu,“ řekla před časem mluvčí nemocnice Lenka Plačková. Pro starší Valachy, kteří neholdují internetu, chystá petici na podporu vsetínské porodnice také zastupitel Vsetína Zdeněk Vejpustek.

„Podepsat ji lidé mohou od poloviny příštího týdne ve všech obchodních domech Jednota,“ přiblížil Vejpustek. Petice poputuje do obchodů v karlovském údolí i do těch na Hornolidečsku. Výjimkou nebudou ani některé obecní úřady. „Podpisové listiny bychom chtěli vystavit i ve velkých nákupních centrech, kde to ale bývá problém. Podobné akce příliš neumožňují. Nejedná se přitom ani o politickou akci, ale o iniciativu na podporu zdravotnictví,“ dodal vsetínský zastupitel.

Vlna odporu proti rušení malých porodnic se zvedla koncem minulého roku. Tehdy začala debata o parametrech, které by rozhodly o zachování porodnic. Jedním z nich by měl být i počet porodů. Za optimální považují odborníci dva porody denně. V úvahu je však podle nich nutné vzít i kvalifikaci personálu, vybavení zařízení či dosavadní léčebné výsledky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?