Vůbec mi nevadí, že to všechno prodali

9. 11. 2010 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Luděk Rubáš coby ředitel nemocnice v Kolíně v roce 2007 zaštiťoval privatizaci brandýské nemocnice. Jeho podpis umožnil, že firma PP Hospitals mohla rozprodat domy a pozemky k nemocnici patřící.


„Nijak mi to nevadí,“ říká Luděk Rubáš, který v první polovině 90. let působil i jako český ministr zdravotnictví.

HN: V době, kdy kraj prodával nemocnici v Brandýse nad Labem, činily její dluhy 35 milionů korun. Nyní je to 75 milionů. Jak to hodnotíte?

Fungování malých nemocnic vyžaduje vysoce expertní řízení, aby se dosáhlo alespoň vyrovnaného hospodářského výsledku. Nevím, jestli předcházející majitelé zvážili způsob rozvoje nemocnice.

HN: Takže podle vás na to nebyli jen dostatečně připraveni a nic jim nevyčítáte?

Byl bych velmi zdrženlivý v jakémkoliv kritickém hodnocení někoho, kdo se ujme už tak zadlužené nemocnice a snaží se ji postavit na nohy.

HN: Podle privatizační smlouvy nesměla firma PP Hospitals prodávat majetek k nemocnici patřící bez souhlasu kraje, tedy konkrétně vás coby pověřené osoby. Proč jste to povolil?

Protože jsme věděli, že jsou ve složité situaci. Že zdědili dluhy, neuspokojené mzdové nároky a strašně složitou pozici ve zdravotnictví. A ještě jim komplikovat situaci tím, že jim zakážeme zhodnotit nějaký movitý majetek? To by myslím bylo už hodně. Je to jako u každého podnikatele. Oni měli nárok na to nakládat s majetkem a já jsem absolutně pro, aby to udělali v plném rozsahu. Jestli ten rozsah využili a nyní prodávají firmu, tomu rozumím a na nikoho se nezlobím. Vůbec mi nevadí, že jsme jim povolili disponovat majetkem v plné šíři.

HN: Zpětně to ale vypadá tak, že oni vyvedli všechen použitelný majetek a zůstaly jen dluhy. Nepovažujete to tedy za své špatné rozhodnutí?

Já jsem prodal nemocnici v Brandýse skupině, která dala nejvyšší nabídku. Ti nabyvatelé okamžitě nakoupili ještě nemocnici v Nymburce a v Českém Brodě. Samozřejmě, že jsem nevěděl, že to udělají, a považuji to za obrovskou chybu. Pokud tady v České republice má někdo intelekt a zkušenosti na to řídit jednu nemocnici, tak nikdo z lidí, které znám, nemá dost intelektu na to řídit tři nemocnice najednou. Oni se to toho pustili, což byla zásadní chyba, která je vyčerpala a zničila a způsobila, že v tom provozování zdravotní péče nakonec nebyli tak úspěšní, jak jsme si přáli.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?