VV: Prostor pro kompromis vlády s lékaři existuje

11. 2. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle vládních Věcí veřejných existuje prostor pro vyjednání kompromisu mezi vládou a nespokojenými lékaři. Konkrétní podobu možné dohody s protestujícími lékaři, ale lídři VV neupřesnili.


Mandát k jednání podle nich má ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), kterého podporují.

„Výsledkem našich jednání je, že ta jednání mohou nakonec skončit úspěšným kompromisem. Proto vyzýváme k dalším jednáním bez emocí, měla by být věcná,“ řekl novinářům předseda VV Radek John.

Zástupci VV včetně ministra dopravy Víta Bárty a zdravotní experti strany dnes jednali s prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem.

Bárta řekl, že VV chtějí být mediátorem dohody a chtějí si být jisté, že vláda pro odvrácení hromadného odchodu lékařů udělá maximum. Na druhé straně ale prý platí, že VV stojí za Hegerem.

Vláda nabídla nespokojeným lékařům na zvýšení dvě miliardy korun. Podle původního záměru ale měly směřovat nejen na mzdy lékařů, ale částečně i na platy dalších zdravotníků. Protestující lékaři nabídku označili za nedostatečnou a hromadné výpovědi stále nestahují.

Odchod z nemocnic ohlásili ke konci února. Zdravotnické odbory se dnes postavily za to, aby slibované dvě miliardy korun na zvýšení platů dostali jen lékaři. Podle Hegera vláda více peněz neuvolní, způsob rozdělení nabízených dvou miliard je podle něj ale otevřenou věcí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?