Výběr událostí kauzy kolem bývalého ředitele Homolky Dbalého

9. 4. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Výběr událostí kauzy kolem bývalého ředitele pražské Nemocnice na Homolce Vladimíra Dbalého (státní zástupce obžaloval sedm lidí pro podezření z manipulace zakázek v Nemocnici Na Homolce).


  • 25. června 2014 - Protikorupční policie zasahovala na několika místech v Česku kvůli Nemocnici Na Homolce. Policie zadržela a obvinila čtyři lidi ze zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů Nemocnice Na Homolce. Údajně postupovali jako organizovaná skupina a dopustili se praní špinavých peněz a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky - dva jako přímí pachatelé, dva jako jejich pomocníci. Nemocnici tak prý způsobili škodu nejméně 57 milionů korun.

Obviněni byli bývalý generální ředitel nemocnice Dbalý a jeho bývalý náměstek, primář chirurgie Michal Toběrný. Podle médií dalšími obviněnými jsou zaměstnanec dceřiné firmy nemocnice Holte Medical Petr Kutil a další zástupce firmy Pavel Kocourek, bývalý vysoce postavený úředník ministerstva zdravotnictví. Policie večer zadržené krom Dbalého propustila.

  • 27. června 2014 - Soud poslal Dbalého do vazby.
  • 21. července 2014 - Server Lidovky.cz napsal, že v kauze zakázky na digitalizaci chorobopisů přibyli ke čtyřem původně obviněným další dva - Josef Veselý a Tomáš Kadlec. Podle médií údajně převáděli peníze ze zakázky na další účty.
  • 31. července 2014 - Soud zamítl Dbalého stížnost proti vazbě.
  • 2. srpna 2014 - Podle serveru Lidovky.cz čelí Dbalý a Toběrný dalšímu obvinění, a to kvůli zakázce na nákup Leksellova gama nože. Údajně si řekli o úplatek ve výši několika procent z ceny 140 milionů korun.
  • 4. srpna 2014 - Vrchní státní zastupitelství v Praze uvedlo, že Dbalý a Toběrný podle policie přijali úplatek 5,7 milionu korun.
  • 26. srpna 2014 - Česká televize uvedla, že ve vazbě skončil další obviněný v kauze chorobopisů, a to bývalý šéf dceřiné firmy nemocnice Holte Medical Petr Kutil. Údajně fyzicky napadl jednoho ze svědků.
  • 15. září 2014 - Podle serveru Lidovky.cz policie obvinila Dbalého manželku Stanislavu z maření výkonu úředního rozhodnutí.
  • 14. října 2014 - Dbalý neuspěl s ústavní stížností proti vazbě; ústavní soudci rozhodli, že je zjevně neopodstatněná.
  • 26. října 2014 - Soud uložil Stanislavě Dbalé roční trest s podmíněným odkladem na dobu tří let za výběr 700.000 korun z obstaveného účtu. Server Lidovky.cz napsal, že po zadržení Dbalého našli policisté u jednoho jeho známého kufr s 21 miliony korun v hotovosti, 185.000 eur, 5000 dolarů a zlatem za desítky milionů korun. S přesunem kufru podle serveru prý Dbalému také pomáhala manželka.
  • 15. listopadu 2014 - Podle zprávy ministerstva zdravotnictví pro poslance, kterou ministerstvo vypracovalo na základě výsledků auditu v Nemocnici Na Homolce, nemocnice nehospodárně, neefektivně a neprůkazně utratila 3,4 miliardy korun. Kromě toho téměř 354 milionů korun vydala neoprávněné.
  • 21. ledna 2015 - Nemocnice Na Homolce se rozhodla připojit jako poškozený k obžalobě Dbalého a dalších sedmi lidí, kteří nemocnici podle policie manipulováním zakázek způsobili škodu téměř 62 milionů korun, napsaly Lidové noviny (LN).
  • 24. února 2015 - Policie uvedla, že v kauze digitalizace chorobopisů a nákupu gama nože navrhla obžalovat sedm lidí.
  • 1. dubna 2015 - Policie obvinila šest lidí, kteří podle ní svým jednáním poškodili Nemocnici Na Homolce o víc než 50 milionů korun. Žalobce Zdeněk Matula uvedl, že se to týká veřejných zakázek nemocnice, a to na účetní a medicínsko-právní služby, na právní služby a na poradenské služby. Podle policie si obvinění mezi sebou v souvislosti s tendry předali úplatky v celkové výši přes deset milionů korun. Web Lidovky.cz napsal, že mezi obviněnými jsou účetní Emilie Bialešová, advokát kanceláře MSB Legal David Michal, exporadce ředitele nemocnice Zdeněk Čáp, poradce Josef Kantůrek a znovu i Dbalý.
  • 3. dubna 2015 - Dbalý byl na kauci propuštěn z vazby. Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové složil peněžitou záruku, odevzdal pas, bude pod dohledem probačního úředníka a slíbil, že nevycestuje. Soud naopak poslal do vazby bývalou hlavní účetní nemocnice Bialešovou, uvedla Česká televize.
  • 8. dubna - Státní zástupce obžaloval šest lidí včetně Dbalého pro podezření z manipulace se zakázkami na digitalizaci chorobopisů. Podle žalobce jednali jako organizovaná skupina, čímž nemocnici způsobili škodu za téměř 57 milionů korun. Dva z nich figurovali i při nákupu Leksellova gama nože, kde jsou spolu s další osobou obžalováni za předání úplatku 5,7 milionu korun. Za loňské napadení svědka byl obžalován další člověk.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?