Výbor doporučil Senátu zamítnout další část zdravotnické reformy

30. 9. 2011 10:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Senátní zdravotní výbor doporučil horní komoře zamítnout téměř všechny zákony další části zdravotnické reformy. Prosadila to opozice. Výjimkou je zatím jen norma o záchranné službě, k níž se výbor vrátí ještě příští týden. ČTK to řekla předsedkyně výboru Daniela Filipiová (ODS).


O reformních zákonech by Senát měl rozhodovat na schůzi, která začíná 6. října. První etapu reformy dnes podepsal prezident.

„Zamítlo se téměř vše. To se dalo čekat. Levice hlasovala naprosto a priori. Obhajovala zákon o péči o zdraví lidu ze 60. let,“ řekla Filipiová. Dodala, že ji přístup opozice šokoval.

Právě pět desetiletí starou normu mají projednávané předlohy nahradit. Výbor odmítl zákon o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách, doprovodný zákon k nim i novelu o zdravotním pojištění. Jednání o normě o záchranné službě přerušil do příští středy. Normy předložil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). S podobnými návrhy před několika lety přišel i někdejší šéf resortu Tomáš Julínek (ODS).

Reformní zákony schválila počátkem září hlasy koaličních poslanců sněmovna. Opozice normy kritizovala. Stavěly se proti nim i odbory. Národní rada osob se zdravotním postižením připravila pro Senát seznam svých pozměňovacích návrhů.

Filipiová řekla, že norma o zdravotních službách představuje kodex pro zdravotnictví a nic zásadního jí prý nelze vytknout. „Všichni ministři po listopadu 1989 jen záplatovali zákon o zdraví lidu, a to s ohledem na lékaře, na pacienty minimálně. Zákon o zdravotních službách klade důraz na práva pacientů,“ míní šéfka výboru.

Podle opozice by reformní normy pacienty poškodily a jsou tak špatné, že už se upravit nedají. Zákon o zdravotních službách vymezuje péči a služby, vyjmenovává práva pacienta, stanovuje práva a povinnosti zdravotníků a umožňuje vznik zdravotnických registrů.

V nich vidí nebezpečí senátorka Alena Dernerová (za hnutí Severočeši.cz). Podle ní a Platformy zdravotních pojištěnců vznikne velká databáze s údaji o pacientech, což je prý v rozporu s ochranou soukromí i právem EU.

Zákon podle Dernerové omezí právo pacientů na kvalitní péči a svobodnou volbu lékaře a zvýší administrativu lékařů například sepisováním individuálních léčebných plánů nebo zasíláním dat do národního informačního zdravotnického systému. Nové registrace zdravotnických zařízení a sankce i za administrativní pochybení by prý mohly zlikvidovat praxe soukromých lékařů ve prospěch zdravotnických řetězců.

Zákon o specifických službách upravuje pravidla umělého oplodnění, sterilizace, kastrace či změny pohlaví. Zakazuje klonování lidí. Umělé oplodnění by mohly podstupovat ženy do 49 let. Novela o zdravotním pojištění počítá s tím, že by se hradily čtyři pokusy místo nynějších tří, pokud se do těla ženy bude přenášet jen jedno oplodněné vajíčko. Z pojištění by se mohlo pak platit i očkování dětí proti pneumokoku a mladých dívek proti rakovině děložního čípku.

Zákon o záchranné službě, který výbor bude ještě projednávat, počítá s prodloužením dojezdové doby sanity z 15 na maximálně 20 minut. Upravuje také financování a další náležitosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?