Východ Asie bojuje s horečkou dengue

24. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Po SARS a ptačí chřipce nabírá v Asii na síle další epidemie: horečka dengue. Tato nemoc, která každoročně postihuje zejména v tropických zemích zhruba dvacet miliónů lidí, se letos s mimořádnou intenzitou šíří v Indonésii a může přeskočit do dalších zemí...


Ministerstvo zdravotnictví v Jakartě včera oznámilo, že od začátku roku registruje už 231 obětí nemoci. Dalších dvanáct tisíc lidí bylo infikováno, z toho čtyři tisíce v metropoli Jakartě. Epidemie je tak podle lékařů dvakrát horší, než tomu bylo v loňském roce. Její centrum je na ostrově Jáva, kde žije polovina z více než dvou set miliónů obyvatel Indonésie.

„Musíme z rozpočtu rychle uvolnit další peníze, potřebné na hubení komárů přenášejících nemoc a na zaplacení účtů pacientů, kteří na ně nemají,“ uvádí v prohlášení ministerstvo zdravotnictví.

Horečku dengue přenášejí hlavně komáři z rodu Aedes aegypti a Aedes albopictus. Z člověka na člověka se nemoc nepřenáší.

Choroba se vyznačuje bolestmi hlavy, kloubů a svalů a způsobuje pohybové potíže. Léčba je dlouhodobá a provází ji únava. Dvěma horšími typy jsou onemocnění dengue hemorhagická horečka a dengue šokový syndrom, které provází vnitřní krvácení a někdy končí smrtí.

Horečka propuká v regionech, kde se komáři množí ve stojatých vodách a bažinách.

Propuknutí epidemie se obává Brazílie

Kromě Indonésie, kde se vládě situace vymyká z rukou, má velké obavy také Brazílie. Šestnáct ze sedmadvaceti brazilských provincií bylo letos postiženo velkými povodněmi, po nichž se líhne obrovské množství komárů a přibývá tak případů horečky dengue. V některých částech země i poblíž velkých měst povodně vytvořily dočasná jezera, kde je velké nebezpečí rozsáhlé infekce.

JAK SE NEMOC ŠÍŘÍ:
1. Komár kousne člověka a přenese virus do kůže
2. Virus se množí ve tkáních
3. Virus infikuje bílé krvinky
4. Šíří se krve
5. Nasátou krví se nakazí další komáři
6. Virus se množí ve vnitřnostech komára
7. Lidský imunitní systém hubí infik. buňky
8. Pokud se některé buňky nepodaří zničit,
u oběti propukne zhruba do týdne
horečka dengue.
9. Jestliže přežije mnoho infikovaných
buněk, oběť je postižena vážnější dengue
hermorhagickou horečkou.

Brazílie se dostala do problémů už před dvěma lety, kdy v létě v Rio de Janeiru zemřelo jedenadvacet lidí a denně přibývalo zhruba šestnáct set nových případů. Federální vláda poslala do Ria i Sao Paula tisíce vojáků a hasičů, aby dezinfikovali všechny vodní plochy v okolí měst, odkud se nemoc šířila.

Speciální dezinfekční jednotky zasahují i nyní v Indonésii a ministerstvo zdravotnictví vyzývá obyvatele, aby likvidovali všechny kontejnery a zásobníky se stojatou vodou.

Horečka se nevyhýbá ani Spojeným státům

Horečka dengue, která byla poprvé identifikována a popsána téměř současně v Africe, Asii i Latinské Americe kolem roku 1780, zasahuje v posledních letech především východní Asii. Jedna z nejhorších epidemií propukla před sedmnácti lety ve Vietnamu. Infikováno bylo téměř půl miliónu lidí.

Do některých oblastí ale pronikla pozdě, například Čína zaznamenala první rozsáhlou epidemii v osmdesátých letech minulého století, Pákistán až v roce 1994.

Zatímco v Evropě je nemoc výjimečná, opakovaně se vrací do jižních oblastí Spojených států. Tam žijí oba druhy komárů, které horečku přenášejí, a například Texas byl postižen epidemiemi v letech 1980, 1986 a 1995.

Podle lékařů není velká naděje, že by se výskyt dengue brzy snížil. Žádná účinná vakcína neexistuje a i přes intenzívní výzkum není reálné, že by se v nejbližších pěti či deseti letech objevila. Není také možné ve velkém rozsahu bránit rozmnožování a migraci komárů.

MARTIN NOVÁK, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?