Východočeští lékaři se k hromadnému exodu z nemocnic zřejmě nechystají

18. 6. 2010 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Hromadné výpovědi by měly do konce roku podat skupiny lékařů, aby tím vyřešily nespokojenost s výší platů. Vyzval je k tomu Lékařský odborový klub Svazu českých lékařů a Česká komora lékařů. Ministerstvo zdravotnictví i zdravotní pojišťovny požadavky lékařů odmítly. Vedení východočeských nemocnic nejsou této aktivitě nakloněna.


O co jde?

Česká lékařská komora (ČLK) vyzvala nemocniční lékaře, aby se připojili k iniciativě odborů a podali ke konci roku výpověď, pokud nedostanou přidáno.
Výzvu schválila porada předsedů a následně ji potvrdilo i představenstvo ČLK.
Požadavky odborářů směřují k politikům, chtějí od nich na zvýšení platů tři až čtyři miliardy korun ročně, prý už na slibované reformy nebudou čekat.
Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň sdělil, že ministerstvo může platy ovlivnit jen v přímo řízených organizacích. „V tuto chvíli nemáme žádný signál, že by fakultní nemocnice řešily takový problém,“ uvedl. Podle něj by se odbory a komora měly soustředit na vyjednávání se zaměstnavateli. Platové tabulky umožňují ocenit kvalitní lékaře. Krizové scénáře ministerstvo nepřipravuje. Výpovědi hrozí až za půl roku, těžko podle Sršně předjímat, kdo a jak bude situaci řešit.

Výzva je nemorální

Luboš Mottl, ředitel nemocnice Rychnov nad Kněžnou, pro Deník uvedl: „Nejsem členem Lékařského odborového klubu, ale znění výzvy znám. Neztotožňuji se s ním. Můj pohled na věc: připadá mi to nemorální až neslušné. Samozřejmě nemohu našim lékařům zakázat přidat se k hromadným výpovědím, ale věřím, že u nás zdravý rozum zvítězí.“ Nemocnice v Pardubicích o žádných reakcích lékařů neví. „V Pardubické krajské nemocnici jsme nezaznamenali žádnou odezvu na výzvu Lékařského odborového klubu k hromadným výpovědím. Žádní lékaři se nepřipojili k této výzvě a naopak plánujeme přibírání skupiny nových absolventů lékařských fakult,“ sdělila mluvčí Alice Štrajtová Štefková. Podle ředitele litomyšlské nemocnice Libora Vylíčila jsou mzdy lékařů v jejich zařízení slušné. Loni měsíčně pobírali v průměru dvaapadesát tisíc korun. „V dnešní ekonomické situaci nelze zvažovat další růst, zdravotní pojišťovny nám spíše omezují platby,“ uvedl. Hrozbu výpovědí bere jen jako nátlak.
Mluvčí ministerstva zdravotnictví připomněl, že platy lékařů výrazně stoupaly loni. „Předpokládáme, že lékaři jsou rozumní lidé a nebudou si v době ekonomické krize brát pacienty za rukojmí, zvláště když v komerční sféře platy nyní výrazně klesají,“ řekl Vlastimil Sršeň.

Komora či odbory?

Výzvu „neoslyšela“ část lékařů jičínské nemocnice. „Podle informací, které mám z Lékařského odborového klubu, se k ní připojila asi polovina našich lékařů,“ sdělila ředitelka zařízení Dana Kracíková.
„Byli bychom rádi, kdyby došlo ke změně úhradové vyhlášky a kdyby byli naši lékaři lépe finančně ohodnoceni. Ovšem samotná nemocnice na to prostředky nemá, musely by na požadavek reagovat pojišťovny, eventuálně stát.“ Viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček označil výzvu České lékařské komory za „naprosto nezodpovědnou“.
Podle něj není přípustné, aby profesní organizace vyzývala lékaře k chování, které může ohrozit chod nemocnic a potažmo poskytování zdravotní péče.
„Komora se nechová jako profesní organizace, ale jako odborová organizace,“ míní Jaromír Gajdáček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?