Výdaje zdravotních pojišťoven rostou rychleji, než se počítalo

13. 7. 2009 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Výdaje zdravotních pojišťoven rostly v prvních pěti měsících tohoto roku rychleji, než ve svých plánech předpokládaly. Lékařům a nemocnicím zaplatily v průměru o devět procent více než loni. Plánovaly růst o šest až sedm procent. Vlivem nezaměstnanosti klesl výběr pojistného o šest miliard korun a do konce roku by výpadek mohl dosáhnout až 13 miliard...


Podle Svazu zdravotních pojišťoven i tak stačí peníze na to, aby nemocnice zvýšily sestrám a lékařům od července platy. „Po vyúčtování pěti měsíců lze odhadovat, že růst úhrad dosahuje zhruba devíti procent. Přitom nemocnice, které jsou placeny podle výkonu, dosahují nárůstu o 15 až 20 procent. Nemocnice placené paušály pět procent,“ uvedla tajemnice svazu pojišťoven Vladimíra Těšitelová. Většina zařízení se pohybuje v pásmu mezi sedmi až 11 procenty nárůstu.

Navýšení platů lékařů o sedm procent a sester o 15 procent je z rozhodnutí vlády povinné pro státní nemocnice. Krajské a soukromé nemocnice se ale neřídí vládními platovými tabulkami. Ministerstvo zdravotnictví proto s hejtmany vyjednalo, že ve svých zařízeních platy také zvýší. Pojišťovny na to vyčlenily zhruba miliardu. Některé kraje už ale daly najevo, že navýšení od pojišťoven nestačí a v krajských rozpočtech na to rezervy nejsou. „Svaz zdravotních pojišťoven odmítá bezpodmínečné plošné garance navýšení,“ zdůraznila Těšitelová. „Někde postačí úprava záloh, jinde je zvýšení limitu na místě,“ uvedla. V tom se podle ní bude postup zdravotních pojišťoven lišit.

E15

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?