Vyhláška má sebrat nemocnicím miliony, o pomoc žádají Nečase

9. 11. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Šokování ředitelé nemocnic se obrátili na premiéra Petra Nečase. Chtějí, aby jim pomohl v boji proti připravované úhradové vyhlášce, podle které mají dostat od pojišťoven v příštím roce méně peněz.


Vyhláška, kterou ministerstvo chystá, počítá s pětiprocentním snížení za akutní péči, za následnou péči by pak nemocnice měli dostat o deset procent méně než v roce 2009. Ředitelé nemocnic ale takový postup označují za hazard se životem a neskrývají najevo své rozhořčení.

Podle předsedy Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) Eduarda Sohlicha není k takovému omezování plateb důvod.

V asociaci jsou především menší a regionální nemocnice, kterým kvůli nižším příjmům hrozí odliv lékařů. Podle ministerstva by se kvůli nedostatku lékařů uzavírala jako první právě tato zařízení.

Ředitelé avizují: nedáme se

Ředitelé nehodlají přijmout vyhlášku bez výhrad. Jednat chtějí s Českou lékařskou komorou, LOK-SČLK a Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče již oslovila. Zástupci všech poskytovatelů zdravotní péče se dnes sejdou v sídle ČLK a domluví se na dalším postupu.

„Vybereme nejzásadnější změny a zástupci jednotlivých druhů péče se navzájem podpoří při jejich prosazování,“ vysvětloval Milan Kubek.

Připomněl, že ČLK doporučila už minulý týden lékařům, aby se právní cestou bránili pokutám od zdravotních pojišťoven. Měli by také žádat od pojišťoven důkaz, že mohli léčit podle doporučených medicínských postupů i bez překročení limitů.

„Asociace podpoří všechny kroky vedoucí k zachování výše úhrad zdravotní péče pacientům alespoň na úrovni letošního roku a nevylučuje ani podporu stávkovému hnutí,“ doplnil Sohlich.

Pojišťovny budou muset i tak čerpat rezervy

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň zdůraznil, že navržené úhrady vycházejí z finančních možností pojišťoven, i tak budou muset v příštím roce čerpat z rezerv.

„Zařízení si samozřejmě mohou domluvit více, vyhláška dává minimum, pod které nesmí pojišťovna jít,“ uvedl. Sršeň doplnil, že zhruba od dubna by nemocnicím měly příjmy stoupnout.

Místo 60 korun za den v nemocnici by pacienti měli platit stovku, pokud bude schválena novela zákona. „Až naběhne vyšší hospitalizační poplatek, stoupnou příjmy nemocnic o 750 milionů,“ doplnil dále pro ČTK.

Premiér zatím dopis neobdržel

Premiér Petr Nečas zatím dopis od zdravotníků nedostal, dozvěděl se ale o něm z médií.

„V tuto chvíli mohu pouze konstatovat, že jako ve všech jiných oborech je možné rozdělit pouze to, co je k dispozici,“ uvedl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?