Výkony traumacentra PKN rostly i po vyřazení z elitní sítě

20. 7. 2009 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Traumatologické centrum Pardubické krajské nemocnice (PKN) i po vyřazení ze sítě špičkových pracovišť na konci loňského roku vykázalo v letošním prvním pololetí ve většině ukazatelů vyšší výkony. Kvůli ztrátě elitního statutu ale přišlo o možnost získání dotace 80 milionů korun na další rozvoj. Část pacientů také namísto do Pardubic směřuje do Hradce Králové...


uvedli na tiskové konferenci PKN zástupci vedení nemocnice.

Minulý rok traumacentrum vykázalo v prvním pololetí 669 operací, letos jich bylo ve stejném období 727. Podobně se zvýšil počet hospitalizovaných pacientů z 644 na 787. „Na výkonech nepoznáme, že došlo ke ztrátě statutu. Nejtěžší případy ale záchranná služba vozí do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Také výpadek dotace 80 milionů korun budeme jen obtížně schopni pokrýt z vlastních zdrojů,“ řekl ředitel PKN Josef Šimurda. Podle náměstka nemocnice pro léčebnou péči Martina Šáchy také zdravotní pojišťovny mají elitním traumacentrům v zemi rozdělit letos 300 milionů korun, pardubické je však v jiné kategorii.

Krajská nemocnice plánuje pořízení dvou nových počítačových tomografů a magnetické rezonance. Chtěla by také rekonstruovat radiodiagnostické a infekční oddělení a přemístit plicní oddělení. V budoucnu by měl rovněž vzniknout centrální urgentní příjem pacientů. Náklady zatím nejsou známé, jen poslední projekt si však podle Šimurdy vyžádá desítky až 100 milionů korun.

Traumacentrum vyřadil bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek ze sítě specializovaných pracovišť v prosinci 2008. Důvodem byly údajné nedostatky zjištěné při auditu center, ministerstvo celkově prosazuje redukci jejich sítě, kdy na jedno má připadat oblast se zhruba milionem pacientů.

Přes protesty nemocnice, jejího vlastníka Pardubického kraje, magistrátu města i petici s téměř 26.000 podpisy se rozhodnutí nepodařilo zvrátit. Vedení nemocnice ministerstvu vytýká, že jasně nedefinovalo jednotlivé úrovně traumacenter v zemi a výkony, které mají zajišťovat.

Pacienty pardubické traumatologie jsou převážně lidé s kombinovanými zraněními po automobilových nehodách. Ročně přijme asi 100 případů polytraumat.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?