Vymýcení dětské obrny na celém světě portvá minimálně další rok

13. 10. 2006 7:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová zdravotnická organizace (WHO) se domnívá, že je možné celosvětově vymýtit dětskou obrnu. Podle jejích odborníků to ale potrvá nejméně další rok, napsala ve čtvrtek agentura AP. WHO a její partneři původně doufali, že tato nemoc vymizí do konce roku 2005. Jejich plány jim nicméně zmařil nigerijský bojkot očkování v roce 2003...


Ženeva - Tamější radikální muslimští duchovní tvrdili, že jde o americkou snahu ohrozit plodnost nigerijských muslimů nebo o pokus nakazit je virem HIV.

Z Nigérie se dětská obrna v letech 2003 až 2006 znovu rozšířila do zemí v Africe, na Blízkém Východě i v Asii.

V současnosti se dětská obrna vyskytuje v Namibii, Angole, Pákistánu, Afghánistánu a Indii. Odborníci se domnívají, že nemoc lze vymýtit, pokud jednotlivé státy prokáží dostatek politické vůle. Afghánský prezident Hamíd Karzáí se rozhodl, že osobně bude dohlížet nad očkováním dětí ve své zemi. Saudská Arábie plánuje v budoucnosti vyžadovat od muslimských poutníků do Mekky, aby se nechali proti obrně očkovat.

Nemoc se šíří mezi lidmi (zejména mezi dětmi ve věku do pěti let), kteří nejsou očkovaní a kteří přišli do kontaktu s výkaly těch, kteří nakaženi jsou. Virus napadá centrální nervovou soustavu a způsobuje ochrnutí, svalovou atrofii a v některých případech smrt.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?