Vynechávání snídaní může vést k cukrovce a srdečním onemocněním

10. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vynechání snídaně podle amerických lékařů zvyšuje šance na obezitu, vyvinutí cukrovky nebo na kardiovaskulární nemoci. Doktor Mark Pereira a jeho kolegové z Harvardské lékařské školy analyzovali stravovací návyky 2831 lidí...


NEW YORK - Vynechání snídaně podle amerických lékařů zvyšuje šance na obezitu, vyvinutí cukrovky nebo na kardiovaskulární nemoci. Informovala o tom internetová stránka BBC.

Doktor Mark Pereira a jeho kolegové z Harvardské lékařské školy analyzovali stravovací návyky 1198 lidí s tmavou pletí a 1633 bělochů. Celkově přitom uvedlo 47 procent bělochů a 22 procent černochů, že každé ráno snídají.

Podle výzkumu lidé, kteří pravidelně snídají, mají třikrát menší pravděpodobnost, že se stanou obézními, ve srovnání s těmi, kteří snídani vynechávají. Mají též dvakrát větší pravděpodobnost, že budou mít problémy s hladinou cukru v krvi, což zvyšuje riziko vývoje cukrovky, nebo se zvýšením hladiny cholesterolu, což je rizikový faktor pro srdeční onemocnění.

Vědci se domnívají, že konzumace prvního jídla ráno pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi, což reguluje chuť a energii. Lidé, kteří pravidelně snídají, mají menší pravděpodobnost, že budou mít přes den hlad, a méně se i přejídají. „Naše výsledky ukazují, že snídaně je možná opravdu nejdůležitějším denním jídlem,“ řekl Pereira.

Vědci nyní začali zkoumat, co účastníci výzkumu konkrétně k snídani jedí, aby zjistili, zda konkrétní potraviny mají pozitivní vliv na zdraví. Prvotní výsledky ukazují, že velký význam mají zřejmě cereálie.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?