Výpočet ceny léku? Opět o něco komplikovanější

16. 4. 2009 11:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Výpočet koncové ceny léčiv byl již tak poměrně komplikovaným procesem, od 1. dubna se ale tento výpočet stává ještě obtížnější. Pro lékárníky to navíc znamená, že řadu léků vydají pod nákupní cenou a nejsou schopni klientům vysvětlit, jak se konečné ceny léku dopočítali...


Změnu v systému přináší novela Zákona o veřejném zdravotním pojištění, ta vešla v platnost počátkem dubna tohoto roku. Novela mimo jiné zavádí snižování doplatků o vybraný regulační poplatek a právě to dosavadní systém značně komplikuje.

„Toto odečítání zvyšuje komplikovanost způsobu výpočtu koncové ceny léčiv na další, vyšší úroveň. A protože je tato komplikace zakotvena v zákoně, nepřipadá v úvahu snadné řešení na její odstranění,“ vysvětlil pro Zdraví.Euro.cz viceprezident České lékárnické komory Michal Hojný.

Zásadní problém výpočtu ceny podle něj spočívá v tom, že se uplatňuje dodatečné snížení ceny závislé na jeho výrobní ceně. „Komplikovanost dopadu na příjem lékárny je dána také tím, že regulační poplatek se vybírá na položku receptu, zatímco odpočet se provádí u každého balení. S tímto problémem ale fungujeme již rok. Nově se systém komplikuje tím, že zákon nařizuje snižovat součet doplatků na položce o zaplacený regulační poplatek. Toto snížení je natolik výrazné, že u léků s cenou okolo 100 Kč a doplatkem okolo 20 Kč a více dojde k výdeji pod nákupní cenou,“ dodal Hojný.

Cenový předpis na toto podle něj reaguje tím, že ruší u léků s doplatkem, u kterých se bude odečítat regulační poplatek podle zákona, odpočet daný cenovým předpisem. Lékárníci jen tato slova potvrzují. „Pokud bych neměl dobrý software, tak bych dnes již nebyl schopen sám stanovit regulovanou cenu léku hrazeného ze zdravotního pojištění,“ postěžoval si pro Zdraví.Euro.cz pražský zástupce Grémia majitelů lékáren Martin Mikuš.

Vysvětlení je téměř nemožné

Lékárníci se také shodují na tom, že vysvětlit pacientům výpočet této ceny, je téměř nemožné. „Již dnes obtížně vysvětlitelný způsob, jakým se určuje částka, kterou nakonec pacient zaplatí, se dále komplikuje. Pro lékárníky to znamená, že čelí nespokojenosti části pacientů, kteří mají pocit, že se s nimi hraje nečistá hra,“ doplnil Hojný.

A lékárníci s jeho slovy opět souhlasí, pacienti podle nich nemají šanci systém pochopit. „K vysvětlení je to opravdu velmi složité,“ dodává Mikuš. Problém s prodejem některých léků pod cenou vnímá a odhaduje, že se ztráta v jeho lékárně vyšplhá na několik tisíc korun měsíčně. „Jelikož není konec měsíce, mohu jen odhadnout, že to bude zřejmě kolem šesti tisíc za měsíc,“ doplňuje Mikuš.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?