Výpověď smlouvy firmě ze strany VZP bylo oprávněné, potvrdil soud

30. 8. 2012 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Výpověď jedné ze smluv ze strany Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) společnosti Home Care Services&Supplies (HCSS), která poskytuje domácí zdravotní péči, byla oprávněná. Rozhodl o tom dnes pravomocně pražský městský soud, který zamítl odvolání společnosti.


Generální ředitel VZP Pavel Horák v lednu 2010 nařídil ředitelům pěti krajských poboček, ať okamžitě zruší smlouvy se společností HCSS. Rámcové smlouvy pro firmu přitom platily do roku 2015. Ředitelé je vypověděli s platností od července 2010. Uvedli tři výpovědní důvody. Soud jako oprávněné uznal dva z nich.

Podle soudu společnost vykazovala péči v době, kdy ji poskytovat nemohla - například když nemocní byli hospitalizováni jinde. Firma také sama vyplňovala doklady o potřebě péče. „Je tedy správný závěr Obvodního soudu pro Prahu 3, že byl naplněn výpovědní důvod, že žalobkyně (HCSS) porušila smlouvu i zákon, kterým je v tomto případě vázána,“ uvedla Eva předsedkyně senátu Eva Ištvánková.

„Tyto důvody byly naplňovány opakovaně a VZP rezignovala na to, že by mohl tento vztah fungovat. Došlo tedy k výpovědi smluv,“ uvedl po jednání právní zástupce pojišťovny Ondřej Trnka. Právník HCSS Jiří Všetečka poté sdělil, že se firma hodlá obrátit na Nejvyšší soud s dovoláním, protože rozsudek soudů je věcně nesprávný.

Dnešní rozhodnutí se týkalo středočeské pobočky HCSS. Další čtyři spory o platnost výpovědi smluv vede firma i s dalšími pobočkami VZP. Podle Všetečky jsou zatím dva z nich rozhodnuty, byť nepravomocně, ve prospěch společnosti. Celkem jich firma vede pět hlavních, podala však další zhruba stovku žalob na uhrazení faktur za jednotlivé pacienty.

Firma poskytuje péči na své náklady i nadále, VZP ji neplatí. Majitel společnosti Petr Jenka již dříve uvedl, že pokud by soud rozhodl ve prospěch HCSS, může za neuhrazené služby, poškození dobrého jména na zdravotnickém trhu a za soudní náklady inkasovat až 200 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?