Výpověď Tevy odborové předačce je neplatná, rozhodl soud v Opavě

29. 5. 2019 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Okresní soud v Opavě rozhodl o tom, že výpověď, kterou dala farmaceutická společnost Teva jednatelce jedné z firemních odborových organizací, je neplatná. Teva výpověď zdůvodnila tím, že odbory používály firemní e-mailovou poštu v komunikaci se zaměstnanci. Podle odborů se předačka stala nepohodlnou kvůli organizování protestních shromáždění. Informoval o tom jednatel Nezávislých odborů Teva Czech Industries (NOTCI) Marek Mucha. Rozsudek zatím není pravomocný, firma se proti němu odvolala.


Odborová organizace zorganizovala na konci roku 2017 dvě shromáždění zaměstnanců na protest proti nevyplacení ročních bonusů a veřejně podpořila generální stávku zaměstnanců společnosti Teva v Izraeli. Následně jednatelka NOTCI Petra Višnická dostala výpověď. Oficiálním důvodem bylo podle Muchy to, že odborářka pro komunikaci se zaměstnanci použila firemní e-mail.

Soud se podle odboráře podivil, že zaměstnavatel namísto spolupráce se svým sociálním partnerem vytváří překážky proti řádnému výkonu jeho funkce. "Soud uvedl, že jednatelka odborů neměla na výběr, mohla buď omezit řádný výkon odborové činnosti, nebo se vystavit riziku pracovněprávního sporu se zaměstnavatelem. Z rozsudku navíc jasně vyplývá, že využívání firemního e-mailu pro odborové účely je legitimní a obstrukce ze strany zaměstnavatele lze považovat za účelové," uvedl Mucha.

Podle rozhodnutí soudu tak zaměstnanecký poměr jednatelky odborů v Tevě nadále trvá. Po odvolání firmy však o něm ještě bude rozhodovat Krajský soud v Ostravě.

Teva Czech Industries je nejvýznamnějším farmaceutickým výrobcem ve střední Evropě. Ročně v Opavě vyprodukuje osm miliard tablet, 50 milionů želatinových tobolek a 210 milionů cytostatických tablet generických léčiv, tedy ekvivalentů produktů, kterým vypršela patentová ochrana. Má zhruba 1500 zaměstnanců. Opavská Teva je od roku 2006 součástí nadnárodní skupiny Teva se sídlem v Izraeli.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?