Výpovědi lékařů: v Brně už stovky

12. 12. 2010 7:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Stovky lékařů tří brněnských nemocnic se připojily k výzvě Děkujeme, odcházíme a podepsaly výpovědi Ředitelé nemocnic je mají dostat poslední týden v prosinci.


Hromadný odchod lékařů z brněnských nemocnic je na spadnutí. Pacientům hrozí, že se kvůli nedostatku odborníků na odděleních nedočkají ošetření. Výzva Děkujeme, odcházíme už zasáhla také brněnské nemocnice. „V úrazové nemocnici podalo výpověď dvaasedmdesát procent lékařů, ve Fakultní nemocnici u svaté Anny téměř padesát procent a výpovědi podepisují i ve Fakultní nemocnici Brno,“ uvedla Lenka Doležalová z brněnské úrazové nemocnice, která zároveň zastupuje Lékařský odborový klub na jižní Moravě. Čísla přitom ještě nejsou definitivní. Pokud lékaři chtějí, aby se výpovědi k zaměstnavateli dostaly hromadně, mohou je podat až do příštího pátku. Pak všechny výpovědi poputují přes právní kancelář do centrály Lékařského odborového klubu v Praze. „V posledním prosincovém týdnu je rozešleme ředitelům jednotlivých nemocnic,“ přiblížila postup odborů Doležalová.
Ve svatoanenské nemocnici už dalo výpověď 125 lékařů. Ředitel Petr Koška zůstává v klidu. „Jako zaměstnavatel jsem neobdržel jedinou výpověď. Ve středu jsem mluvil s odboráři, ti mi řekli, že velká část doktorů se přidala k výzvě. Ale to je vše. Budu reagovat až na skutečný počet výpovědí,“ prohlásil Koška. Zdůraznil, že i když odejde tolik lékařů, bude se snažit udržet provoz nemocnice a postarat se o pacienty v akutním stavu.

Pomoc kolegů

Svatoanenské nemocnici má pomoci Fakultní nemocnice Brno, kde podle informací Deníku Rovnost podalo výpověď zatím jen osm lékařů. „Pokud nějaký masový odchod postihne jednu nebo druhou nemocnici, budeme spolupracovat.

Zajistíme ošetřování pacientů v akutním stavu,“ ubezpečil ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus.

Nejvážnější situace v Brně je na traumatologickém oddělení v úrazové nemocnici. Tam dalo výpověď devadesát procent lékařů. „Ředitelé a politici mají na vyjednávání ještě týden a následně dva měsíce, kdy poběží výpovědní lhůta. Pak zůstanou nemocnice bez lékařů a budou schopny zajistit péči o pacienty maximálně dva dny,“ upozornila Doležalová. Hromadný odchod lékařů může v březnu doslova paralyzovat nemocnici v Kyjově na Hodonínsku. „Máme sedmapadesát výpovědí, což je sedmdesát procent lékařů,“ vypočítal předseda tamní organizace Lékařského odborového klubu Tomáš Slanina. Podobně vážná je situace i v břeclavské nemocnici, kde výpověď podepsaly tři čtvrtiny lékařů.
Výzvou Děkujeme, odcházíme chtějí lékaři upozornit na potíže českého zdravotnictví. „Chceme dosáhnout garance platů lékařů ve výši jeden a půl až trojnásobku průměrné mzdy a změny úhradové vyhlášky a stávajícího postgraduálního vzdělání,“ vysvětlil lékař, který je tváří kampaně, Pavel Vávra.
Věříte, že lékaři z Brna skutečně odejdou?

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?