Výpovědi lékařů: Vládne ticho před bouří

12. 1. 2011 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní tajemství je proti tomu hadr. Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek uvalil na přípravu krizového plánu kvůli hromadným výpovědím nemocničních lékařů tak přísné informační embargo, že nic neřekne ani ten nejkompetentnější - krajská radní za zdravotnictví Markéta Tauberová.


„Obraťte se na tiskovou mluvčí Magdalenu Navrátilovou,“ řekla stručně.

Ta však po druhém jednání vedení kraje s řediteli nemocnic včera zopakovala jen to, co bylo jasné už minulý týden: Prioritou je pro kraj zachování akutní péče. Krizový scénář připravuje i Královéhradecký kraj.

Takže konkrétně: K 540 v prosinci podaným výpovědím v celých východních Čechách za poslední týden téměř žádné nepřibyly ani neubyly. Odejít chce zhruba třetina všech nemocničních doktorů.

Mezitím začalo hrozit, že o práci kvůli výpovědím lékařů přijdou i zdravotní sestry. Nebudou mít zkrátka co dělat.

„Pokud je překážka na straně zaměstnavatele, dostanou přechodně volno a po tu dobu budou mít 60 procent z platu, jak to ukládá Zákoník práce,“ uvedl ředitel chrudimské nemocnice Tomáš Vondráček.

Napjaté ticho plné nejistoty u sester skutečně panuje. „Lékaře podporujeme, systém je opravdu špatný. Další vývoj je plný spekulací, myslím, že zaměstnavatelé předpokládají, že lékaři své výpovědi nakonec stáhnou,“ řekla Ivana Burešová, pardubická krajská šéfka Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče.

Najít lékaře, který výzvu Děkujeme, odcházíme nepodporuje, je ve východních Čechách skutečně problém.

„Se všemi požadavky i zvolenou formou protestů - výpovědmi - souhlasím, sám jsem ji nepodal z jiných důvodů: nedovedu si představit, že bych 1. března nenastoupil do práce. Dal bych ji až v okamžiku, že bych měl jisté jiné zaměstnání,“ řekl například vedoucí lékař hemodialyzačního střediska jičínské nemocnice Pavel Konopásek.

Nespokojenost lékařů chápou i ředitelé nemocnic, někteří pouze nesouhlasí s výpověďmi. Ta krize nezrála rok, ale 20 let, podotýkají.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?