Výpovědi: Operační sály osiří

22. 12. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Sto dvacet osm. Tolik lékařů hrozí v Plzeňském kraji kvůli nízkým platům výpovědí. Co do počtu je kraj v republice na čtvrtém místě od konce. I tak to ale v malých nemocnicích může způsobit velké problémy.


Například v Klatovech chce odejít až polovina lékařů. Mezi nimi jsou i téměř všichni anesteziologové. „To znamená, že bychom museli zavřít operační sály,“ říká ředitel Klatovské nemocnice, a. s. Jiří Vlček.

Lékaři prý myslí svoji výpověď naprosto vážně. „Mluvil jsem s odboráři a sdělili mi, že pokud nedosáhnou svých požadavků, odejdou. Lékařský odborový klub (LOK) mi zašle jejich výpovědi nejpozději 28. prosince,“ uvádí ředitel.

Vlček se snaží hledat peníze pro lékaře ze zdrojů nemocnice, pokud je ale nepřidá ministerstvo, nevidí šanci na jejich udržení reálně. „Nemáme kde brát,“ vysvětluje. Sám chce ještě požadavky lékařů upřesnit.

„Vím, že žádají 1,5 až trojnásobek platu, nevím ale pro koho 1,5 a pro koho trojnásobek a zda jde o navýšení celkového platu nebo tarifní složky. Pokud by chtěli zvýšit tarifní složku, o víkendové službě by museli brát 800 korun na hodinu,“ počítá Vlček. Na druhou stranu ale uznává argumenty lékařů, že například právníci takový plat berou. „A mají pravdu,“ souhlasí ředitel.

Ve Stodě chce odejít pouze devět lékařů. „To je necelá čtvrtina doktorů v nemocnici. Zatím žádnou z těch výpovědí nemám na stole, a tak nevím, z jakých oddělení lékaři jsou, a obávám se, že se to dozvím až před koncem roku. Takže nemohu ani říci, zda je situace příznivá nebo ne,“ uvádí ředitel Stodské nemocnice, a. s. Vlastimil Bureš.

Dodává, že už nyní je v nemocnici podstav dvou až tří lékařů. „Kdyby se ten počet odcházejících rovnoměrně rozdělil mezi všechna oddělení, věřím tomu, že by se situace na přechodnou dobu nějak zvládnout dala. Pokud jich bude více z jednoho oddělení, bude ohroženo jeho fungování a toho se opravdu bojím. Jakmile zavřete jedno oddělení, pacienti si začnou říkat, že už se to zde zavírá asi celé, a přestanou sem chodit. To by byl pro nemocnici konec a já bych pak možná nemohl vzít lékaře zpět, ani kdyby si výpověď po nějakém čase rozmysleli,“ míní Bureš.

Lékaře ale chápe a v rozumné míře i podporuje. „Mají pravdu v tom, že mzdy zdravotníků v malých nemocnicích jsou nízké a že současný způsob financování nemocnic je neprůhledný a v úhradách za péči zvýhodňuje jeden zdravotní segment před druhým,“ dodává Bureš.

Pětačtyřicet lékařů prý poslalo svou výpověď LOK z Fakultní nemocnici v Plzni.

„Podle našich informací po jednání s odbory ale jde pouze o lékaře, kteří by byli ochotni dát výpověď, pouze akci Děkujeme, odcházíme podporují, na stole nám zatím žádná výpověď neleží,“ uvádí mluvčí nemocnice Renata Jenšíková. Jestli dojde k nejhoršímu a lékaři v Klatovské nemocnici odejdou, bude mít prý zdravotnictví v kraji dostatek času na změnu systému zdravotní péče.

„Pokud tam lékaři skutečně výpovědi podají, máme ještě dva měsíce na to, aby se vymyslelo řešení, kdo která oddělení převezme,“ předpokládá Jenšíková. FN v Plzni zaměstnává celkem 800 lékařů, 45 je tedy pouhý zlomek. Odejít ale přesto mohou. Výpovědi totiž rozešle LOK nemocnicím hromadně až 27. prosince, na stole tudíž nemusí personálnímu oddělení nemocnice ležet nic.

„Počty odcházejících lékařů navíc ještě nejsou konečné, stále přicházejí nové výpovědi,“ doplňuje mluvčí kampaně Děkujeme, odcházíme Pavla Sochůrková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?