Výrobce léků Slovakofarma bude propouštět, zvýší však investice

18. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenský výrobce léků Slovakofarma, který patří spolu s českými Léčivy do skupiny nizozemské společnosti Zentiva, chystá propouštění. Podnik má opustit 184 pracovníků z celkového počtu 1283 zaměstnanců...


BRATISLAVA - Uvedl to mluvčí společnosti Pavel Hraška.

„Důvodem reorganizace stavu zaměstnanců je zejména nepoměr počtu pracovníků a objemů výkonů Slovakofarmy proti její sesterské společnosti Léčiva. To by mohlo ovlivnit výsledky celé skupiny Zentiva,“ uvedl mluvčí.

Zároveň dodal, že zatímco Slovakofarma s téměř 1300 zaměstnanci dosáhla loni tržeb 4,77 miliardy slovenských korun, firma Léčiva s 995 pracovníky vykázala tržby 7,92 miliardy Sk. Produkce slovenské firmy činila 95 milionů balení léků, zatímco v Léčivech výroba dosáhla 130 milionů balení.

Podnik opustí pracovníci marketingu, výzkumu a vývoje a administrativy. Do výroby však Slovakofarma vzápětí přijme 47 dělníků. Slovenská firma plánuje v příštím roce zvýšit objem investic na nákup technologií a modernizaci výroby o více než 40 procent na 206 milionů korun.

„Cílem je zabezpečit produktivitu na úrovni srovnatelných, zejména zahraničních firem,“ poznamenal mluvčí s tím, že Zentiva si od těchto změn slibuje upevnění své pozice vedoucího regionálního dodavatele farmaceutických výrobků.

Nizozemská společnost ovládla největší slovenské i české výrobce léků Slovakofarma a Léčiva v letošním roce. Samotnou Zentivu vlastní americký investiční fond Warburg Pincus.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?