Výrobce zdravotní techniky má nového majitele

31. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podnik MZ Liberec, který má rozhodující pozici na domácím trhu speciální zdravotní techniky, koupila společnost Bakal Praha...


Ta má na Vltavě botel Albatros a provozuje cestovní agenturu. Obchodní transakci včera potvrdily obě smluvní strany, přičemž shodně odmítly sdělit kupní cenu.

MZ Liberec se především specializuje na výrobu a dodávku zařízení pro centrální rozvody medicinálních, technických a laboratorních plynů ve zdravotnických zařízeních. Systémy kompletuje v operačních sálech, jednotkách intenzívní péče a v pokojích pacientů. Přibližně patnáct procent z celkových tržeb získává ze zahraničí, především pak ze států východní Evropy a z Číny.

Předchůdce současné společnosti - podnik Montážní závody Liberec - byl v tehdejším východoevropském bloku jediným dodavatelem centrálních rozvodů medicinálních plynů. Podnik před deseti lety koupila skupina manažerů za 32,5 miliónu korun. „Částku jsme Fondu národního majetku splatili a po celou dobu hospodaříme se ziskem,“ uvedl jednatel firmy Zdeněk Chyba.

MZ Liberec loni vytvořil tržby za 100 miliónů korun. Chyba však poznamenal, že nejméně pětinu z této částky mají v pohledávkách. Zdravotnická zařízení mají i několikaměsíční zpoždění v platbách. Nový majitel má především do firmy přinést „hotové“ prostředky.

Společnost Bakal doposud podnikala v jiném oboru. Kromě jiného má na Vltavě botel Albatros a provozuje cestovní agenturu. „Umíme spojit investorský a podnikatelský zájem,“ uvedl včera po prodeji MZ Liberec jednatel firmy Bakal Vladislav Pravda. Zároveň dodal, že již vypracovali plán rozvoje výroby a exportu. Výkony firmy mají letos narůst až o 15 procent.

Boris Daniševský ale pochybuje o reálnosti takového záměru. Jako majitel společnosti Daniševský v Poličce, která má obdobný výrobní program, tvrdí, že MZ Liberec zaostaly ve vývoji a že ztrácejí obchodní pozice. Daniševský loni s 52 pracovníky vytvořil tržby za 80 miliónů korun.

Na domácím trhu nabízejí výrobu a dodávku zařízení pro centrální rozvody medicinálních, technických a laboratorních plynů v zdravotnicích zařízeních tři české firmy. Kromě MZ Liberec a společnosti Daniševský ještě firma Jape. Společně mají více než devadesátiprocentní podíl na domácím trhu.

České firmy přitom shodně uvádějí, že zahraniční dodavatelé specializované techniky většinou na zdejším trhu neuspěli z cenových důvodů. Finanční požadavky zahraničních firem byly nesrovnatelně vyšší.

Asociace výrobců zdravotnické techniky v Brně uvedla, že mezi důvody proč cizí kapitál zatím nevstoupil do tohoto oboru, je i špatná platební situace zdravotnických zařízení. Chyba z MZ Liberec k tomu dodává, že situace se za posledních dvanáct měsíců ještě zhoršila.

Největší firmy v oboru:

MZ Liberec, s. r. o.

Počet pracovníků: 95

Tržby v r. 2002: 100 mil. Kč

Základní kapitál: 3 mil. Kč

Daniševský, s. r .o., Polička

Počet pracovníků: 52

Tržby v r. 2002: 80 mil. Kč

Jape, s. r. o., Liberec

Počet pracovníků: 30

Tržby v r. 2002: 40 mil. Kč

STANISLAV ŠTĚTINA, Hospodářské noviny, 31.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?