Výrobci krevních přípravků brzy stanou před soudem

11. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Hromadné celosvětové žalobě budou čelit farmaceutické firmy ve Spojených státech, které prodávaly kontaminované krevní preparáty a způsobily tak vážné zdravotní obtíže nebo smrt tisíců pacientů...


Chicago -

Oznámila to americká advokátní kancelář Kenneth B. Moll& Associates, Až do poloviny 80. let dostávali hemofilici v některých zemích mimo USA krevní plazmu, o níž se vědělo, že nebyla ošetřena a že může obsahovat vir žloutenky nebo HIV. která žalobu podává.

Žaloba se týká společností Bayer Corporation, Bayer A. G., Cutter Biological, Baxter Healthcare Corporation, Armour Pharmaceutical Inc., Aventis Behring, Aventis Inc. a Alpha Therapeutic Corporation.


Krevní plazmou, o níž se vědělo, že může obsahovat vir žloutenky nebo HIV, se údajně nakazilo přes 10 tisíc hemofiliků.

„Hlavním cílem žaloby je informovat veřejnost o neslýchaném chování amerických farmaceutických firem a také zajistit odškodnění obětí nákaz,“ řekl právník Kenneth Moll, jehož kancelář zastupuje klienty ve více než čtyřiceti zemích.

Právníci poukazují na to, že kvůli epidemii AIDS v 80. letech vědci vyvinuli postup tepelné úpravy krevní plazmy, při němž byla odstraňována virová nákaza.

Některé společnosti ovšem pokračovaly v prodeji tepelně neošetřené krevní plazmy mimo americké území, i když tento postup tepelné úpravy již byl znám a běžně používán.

Do poloviny osmdesátých let bylo podle americké právní kanceláře viry HIV a žloutenkou takto nakaženo přes 10 tisíc hemofiliků.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?