Výrobci léků přijdou o další miliardy dolarů

17. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ztráta patentů sníží obrat britského výrobce GlaxoSmithKline o 23%. Firma Aventis utrží o 15% méně a americké společnosti Pfizer, Bristol-Myers-Squibb a Elli Lilly dokonce asi o 30% méně, odhaduje ratingová agentura Standard & Poor's...


Mnohým nejprodávanějším přípravkům vyprší patentová ochrana, nové bestsellery jako viagra zatím chybí. Farmaceutické firmy poškozují stále více také prodeje léčiv po internetu.

Výrobci léků vydělají méně. Některé jejich bestsellery totiž ztratí ve světě v příštích třech letech patentovou ochranu. Tržby farmaceutických firem tak v roce 2007 klesnou asi o 80 miliard dolarů, uvádí se na webových stránkách TheMoneyShowDigest.

Ztráta patentů sníží obrat britského výrobce GlaxoSmithKline o 23 procent. Firma Aventis utrží o 15 procent méně a americké společnosti Pfizer, Bristol-Myers-Squibb a Elli Lilly dokonce asi o 30 procent méně, odhaduje ratingová agentura Standard & Poor's.

Na nepříznivý vývoj doplácí už nyní například americká firma Merck & Co. Do konce 90. let vykazovala dvouciferný růst zisku, nyní zaznamenala už druhý rok za sebou pokles, protože v posledních letech vypršela patentová ochrana tří jejích klíčových preparátů.

Stejný osud čeká v roce 2006 i její lék Zocor na snížení cholesterolu, z jehož prodeje má pět miliard dolarů ročně.

MEZIROČNÍ ZMĚNA TRŽEB (V %):
Pfizer 8,4
GlaxoSmithKline 3,4
Merck & Co 5,5
Johnson & Johnson 12,7
Novartis 17,0
AstraZeneca -1,7
Aventis 7,7
Bristol-Myers-Squibb 3,8
Zdroj: IMS Healthcare

Jen v Německu přijde do konce letošního prosince o patentovou ochranu dvanáct přípravků, jejichž obrat na zdejším trhu dosahuje 761 miliónů eur, uvedl list Die Welt. Ztráta se dotkne především amerického gigantu Pfizer.

Firma už na začátku března ztratila výlučné právo k léku na snížení vysokého krevního tlaku Amplodipin, se kterým loni vykázala v Německu obrat 150 miliónů eur. Situace nebude příznivá ani v příštím roce, kdy v Německu ztratí patentovou ochranu dalších devatenáct účinných látek.

Z vývoje těží samozřejmě výrobci generik, tedy levnějších verzí originálních přípravků. Tyto kopie se prodávají v průměru o 30 procent levněji, protože při jejich výrobě odpadají náklady na výzkum, které v průměru dosahují 800 miliónů eur.

V prvních měsících od uvedení generik na trh se výrobcům patentových přípravků snižuje obrat dokonce až o 80 procent.

„Farmaceutickým koncernům nejenže chybí nové bestsellery, ale přicházejí i o prostředky, na jejichž základě by mohly výzkum novinek urychlit,“ uvedla pro agenturu AP nezávislá analytička Mara Goldsteinová.

Výrobce poškozují stále více také prodeje léčiv po internetu. Využívají je zejména Američané, kteří nakupují v kanadských internetových lékárnách. Lék na předpis koupený v Kanadě vyjde kvůli cenovým regulacím zhruba o 50 procent levněji než v USA.

Američané loni nakoupili v Kanadě přes internet léky v hodnotě 1,1 miliardy dolarů. „Zisky výrobců se tak přesouvají k obchodníkům a distributorům,“ upozornil zástupce firmy AstraZeneca Robert Freeman v listu Toronto Star.

NEJVĚTŠÍ VÝROBCI LÉKŮ PODLE OBRATU (leden až listopad 2003):
Pfizer 38,8 miliard USD
GlaxoSmithKline 23,9 miliard USD
Merck & Co. 18,6 miliard USD
Johnson & Johnson 18,4 miliard USD
Novartis 15,6 miliard USD
AstraZeneca 15,2 miliard USD
Aventis 12,5 miliard USD
Bristol-Myers-Squibb 12,4 miliard USD

Sabina Kunešová, Hospodářské noviny, 16.3.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?