Výskyt dětské obrny v Botswaně může zmařit naděje zdravotníků

15. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Úsilí o celosvětové vymýcení dětské obrny dostalo těžkou ránu: Jak dnes oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO), v jihoafrické Botswaně bylo potvrzeno onemocnění sedmiletého chlapce touto nemocí, o níž se lékaři domnívali, že již brzy zcela vymizí...


ŽENEVA -

WHO prohlásila již v roce 1991 Botswanu za zemi, v níž se již dětská obrna nevyskytuje. Laboratorní testy však potvrdily, že u chlapce, který onemocněl 8. února, způsobil chorobu virus dětské obrny.

Velmi podobný virus se vyskytuje v jednom z posledních světových ohnisek tohoto onemocnění v Nigérii, které je však od Botswany vzdáleno 1300 kilometrů.

Botswanská vláda rozhodla v reakci na tento případ uskutečnit v zemi nové plošné očkování proti obrně, sousední země WHO vyzvala, aby zvýšily pohotovost a byly připraveny na podobné opatření.

Dětská obrna obvykle napadá děti do pěti let. Šíří se infikovanou vodou a způsobuje onemocnění centrální nervové soustavy, včetně ochrnutí, svalové atropie a deformace končetin, a v některých případech i smrt.

WHO vyhlásila celosvětovou kampaň proti obrně v roce 1988, kdy se tato nemoc vyskytovala ještě ve 125 zemích světa. Od té doby byla choroba zcela vymýcena v Evropě, Americe, Austrálii a na většině rozlohy Asie.

Počet případů onemocnění poklesl z asi 350.000 v roce 1988 na méně než tisíc v loňském roce; z toho asi polovina byla registrována v Nigérii. Další ohniska se vyskytují v Indii, Pákistánu, Afghánistánu, Nigeru a v Egyptě. Světová organizace

předpokládala, že se nemoc podaří zcela odstranit do konce příštího roku.

V Nigérii narazili zdravotníci na odpor místních úřadů v převážně muslimském severním státě Kano, kde bylo očkování na půl roku zakázáno s odůvodněním, že vakcína byla údajně kontaminována hormonem způsobujícím neplodnost či dokonce virem HIV.

OSN i nigerijská vláda to rozhodně popřely, nákaza ze severu Nigérie se však začala znovu šířit a byla zaznamenána v řadě sousedních zemí.

Nynější případ v Botswaně je však první, který se objevil daleko mimo nigerijský region.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?