Výsledky celostátního hodnoticího projektu

4. 1. 2016 10:23
přidejte názor
Autor: Redakce

Absolutním vítězem projektu „Nemocnice ČR 2015“ se stala Nemocnice České Budějovice následovaná Nemocnicí Prachatice a Vojenskou nemocnicí Olomouc. HealthCare Institute (HCI) letos vyhlašoval vítěze soutěže již podesáté.




Do porovnávání, které vychází z metodiky strategického nástroje pro měření výkonnosti organizací Balanced Scorecard, se zapojilo celkem 156 českých a moravských nemocnic s akutními lůžky.
V rámci celostátního projektu „Nemocnice ČR 2015“ byly nemocnice komplexně hodnoceny ze čtyř úhlů pohledu – bezpečnosti a spokojenosti hospitalizovaných pacientů, bezpečnosti a spokojenosti ambulantních pacientů, bezpečnosti a spokojenosti zaměstnanců a finančního zdraví nemocnic.

38 % „nezdravých“ nemocnic

Finanční zdraví nemocnic HCI hodnotil z veřejně dostupných údajů, tj. účetní závěrky v případě nemocnic-obchodních společností a z veřejně dostupných účetních závěrek a dotazování u ostatních subjektů. Pro posouzení finančního zdraví byly aplikovány jednotné poměrové ukazatele a jednotné váhy pro obě skupiny nemocnic – přímo řízené a ostatní. Finančně zdravou nemocnicí je podle hodnocení ta, která má dostatek prostředků na úhradu svých závazků, hradí své závazky v přiměřeném čase, financuje dlouhodobý majetek z dlouhodobých zdrojů, investuje do svého majetku, je vybavena dlouhodobým (co nejnovějším) majetkem umožňujícím poskytovat kvalitní zdravotní péči a dokáže adekvátně odměnit svůj personál.
Celkově z šetření vyplývá, že 38 % zkoumaných subjektů nemá dostatečné finanční zdraví a může mít problémy s řádnou úhradou svých závazků. Tyto subjekty přežívají vesměs díky podpoře svých zřizovatelů, což je zejména v případě fakultních nemocnic extrémně nákladné. U subjektů, které ze své podstaty nemohou být privatizovány, což je právě tento případ, je proto nezbytné trvale zvyšovat efektivitu jejich činnosti, a to i za využití benchmarků odvozených od výsledků finančně úspěšných zařízení. Veškeré podklady má přitom ministerstvo zdravotnictví k dispozici díky činnosti Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Vztahy se zlepšují

V hodnocení nemocnic z pohledu jejich zaměstnanců vyplynul výrazný nárůst pozitivního hodnocení atraktivity zaměstnavatele v rámci regionu, zdravotníci jsou spokojenější s vybaveností pracoviště. Pozitivním trendem je lepšící se spolupráce s nadřízeným i s kolegy, a to ve všech úrovních interakce (lékař-lékař, lékař-sestra, sestra-sestra). Negativem, které ze šetření vyšlo, je zvyšující se tlak ze strany nadřízeného na práci přesčas (občas pracovat přesčas je nuceno 30 % zdravotníků).
Zaměstnanci nemocnic jsou stále více nespokojeni s nehospodárností svých pracovišť, pociťují také sníženou možnost seberealizace, jsou nespokojeni s informačními systémy nemocnic.
Pacienti jsou stabilně spokojeni s přístupem zaměstnanců nemocnice k pečlivému seznámení s možnými riziky lékařského zákroku (spokojeno cca 76 %), s mírou ověřování jména pacientů personálem před podáváním léků nebo zákrokem (spokojeno cca 94 %), s respektováním intimity a lidské důstojnosti, pozitivně pacienti hodnotili komunikaci s lékaři (spokojeno 81 %) i se sestrami (spokojeno 85,9 %). Naopak mírně klesala jejich spokojenost s kvalitou nemocniční stravy, s čistotou jednotlivých oddělení a úsměvem personálu při komunikaci.

Strašák centrová léčba

Ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze Dana Jurásková na konferenci, která vyhlášení nejlepších nemocnic každoročně předchází, upozornila na okolnosti, jež budou činnost velkých nemocnic v příštím roce zásadně ovlivňovat. Jednou z nich je centrová péče, která ve VFN představuje rozpočet rovný rozpočtu krajské nemocnice. „Úhradová vyhláška správně reaguje na objem nově zjištěných pacientů, ale nedokáže predikovat, jak moc budeme v nalézání těchto pacientů úspěšní. A my úspěšní jsme, což paradoxně není úplně dobrá zpráva. Počet pacientů, kteří jsou na centrové léčbě několik let, rok od roku roste. Je dobře, že přicházejí nová léčiva a rozšiřují se indikace. Ale tyto změny přicházejí v průběhu roku, takže je nyní nedokážeme předvídat. Pro mě jako ředitelku platí pořád stejný imperativ. Vím, kolik mám peněz i kolik pacientů v léčbě a kolik pro ně potřebuji. Nevím ale, zda zvládneme nasadit léčbu všem pacientům, které nově diagnostikujeme, a jestli zvládneme zařadit všechny nové léky a nasadit léčbu ve všech nových indikacích,“ upozornila Dana Jurásková s tím, že v dlouhodobém horizontu nebude možné takto pokračovat bez skokového nárůstu. Ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík zopakoval, že problémem ČR jsou relativně nízké platy a že od vyšších platů by se logicky odvíjelo i vyšší zdravotní pojištění. Dalším problémem je pokles nemocničního trhu o 1 % ročně. „Ministerstvo nemocnicím nasadilo limity, které nařizují u každé ze 7 zdravotních pojišťoven provést 99 % objemu péče roku 2015. Problém je, že trh se snižuje, takže musíme provést stejný objem péče u každé zdravotní pojišťovny. Představte si rozpočty každého z 55 pracovišť motolské nemocnice vždy proti 7 zdravotním pojišťovnám. Pokud se tyto rozpočty nastavit nepodaří, pojišťovny vydají méně,“ řekl ředitel Ludvík a uvedl příklad, který financování nemocnic komplikuje například u léčby cystické fibrózy. „Lék Kalydeco pro jednoho pacienta stojí 6 milionů korun ročně. Indikace je v ČR zatím pro úzkou skupinu pacientů, ale trend rozšiřování diagnóz tu je a za chvíli budou lék brát všichni pacienti s cystickou fibrózou. Lék podle výrobce zvyšuje dobu dožití z 15 až 20 let na 50 až 60 let, musí se brát doživotně. Podobně lék na svalovou dystrofii, který stojí milion korun měsíčně. V této chvíli máme jednotky pacientů pro tuto léčbu, ale zanedlouho jejich počet poroste,“ zdůraznil Miloslav Ludvík s tím, že takových léků jsou desítky.

Pojišťovny pod lupou

Společnosti HealthCare Institute a CompuGroup Medical letos poprvé vyhlašovaly také vítěze šetření zdravotních pojišťoven. O „Zdravotní pojišťovně roku 2015“ v dílčích výzkumech hlasovali nejprve ředitelé českých nemocnic, u nichž zvítězily Zaměstnanecká pojišťovna Škoda, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR a Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).
V další fázi hodnotili pojišťovny ambulantní lékaři. Za nejlepší kvalitu vzájemné komunikace, dodržování dohod, zavádění inovativních léčebných výkonů a kvality péče do úhrad, kvalitu elektronické komunikace a portálu a úroveň marketingové prezentace se zaměřením na preventivní programy zvolili vítězem Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra (ZPMV) následovanou VZP a Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou.
Poslední skupinou, která volila nejlepší zdravotní pojišťovnu, byli pacienti a zástupci pacientských organizací. U nich zvítězila VZP. Celkovým vítězem soutěže byla po zohlednění všech tří kategorií vyhlášena ZPMV, druhá skončila VZP.

Absolutně nejlepší nemocnice ČR 2015
(hodnoceny byly nemocnice, u kterých byla relevantní data pro všechny 4 oblasti zároveň)

1. Nemocnice České Budějovice, a. s. Jihočeský kraj
2. Nemocnice Prachatice, a. s Jihočeský kraj
3. Vojenská nemocnice Olomouc Olomoucký kraj
4. Nemocnice Na Homolce Hlavní m. Praha
5. Nemocnice Jindřichův Hradec, a. s. Jihočeský kraj

Bezpečnost a spokojenost hospitalizovaných pacientů

Kategorie: Fakultní nemocnice
1. místo: Ústřední vojenská nemocnice Praha
2. místo: Fakultní nemocnice v Motole
3. místo: Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Kategorie: Nemocnice ČR
1. místo: SurGal Clinic, s. r. o.
2. místo: SWISS MED CLINIC, s. r. o.
3. místo: Nemocnice Podlesí, a. s.

Bezpečnost a spokojenost pacientů v ambulancích

1. místo: Ústřední vojenská nemocnice Praha
2. místo: Všeobecná fakultní nemocnice v Praze
3. místo: Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Kategorie: Nemocnice ČR
1. místo: Klatovská nemocnice, a. s.
2. místo: Šumperská nemocnice a. s.
3. místo: Thomayerova nemocnice

Bezpečnost a spokojenost zaměstnanců nemocnic

Kategorie: Fakultní nemocnice
1. místo: Ústřední vojenská nemocnice Praha
2. místo: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Kategorie: Nemocnice ČR
1. místo: Nemocnice Prachatice, a. s.
2. místo: Bílovecká nemocnice, a. s.
3. místo: Oblastní nemocnice Trutnov, a. s.

Finanční zdraví nemocnic

Kategorie: Přímo řízené nemocnice
1. místo: Institut klinické a experimentální medicíny
2. místo: Masarykův onkologický ústav
3. místo: Fakultní nemocnice Plzeň

Kategorie: Nemocnice ČR
1. místo: Nemocnice České Budějovice, a. s.
2. místo: Nemocnice Český Krumlov, a. s.
3. místo: Centrum léčby pohybového aparátu, s. r. o.

Kategorie: Fakultní nemocnice
1. místo: Fakultní nemocnice Plzeň
2. místo: Fakultní nemocnice v Motole
3. místo: Fakultní nemocnice Hradec Králové
4. místo: Fakultní nemocnice Ostrava

Kategorie: Absolutní vítěz finančního zdraví
1. místo: Nemocnice České Budějovice, a. s.
2. místo: Institut klinické a experimentální medicíny
3. místo: Masarykův onkologický ústav

Nejusměvavější nemocnice

Kategorie: Fakultní nemocnice
1. místo: Ústřední vojenská nemocnice Praha
2. místo: Fakultní nemocnice v Motole
3. místo: Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Kategorie: Nemocnice ČR
1. místo: SurGal Clinic, s. r. o.
2. místo: SWISS MED CLINIC, s. r. o.
3. místo: Nemocnice Podlesí, a. s.

Nejčastější návrhy zaměstnanců na zlepšení hospodárnosti provozu nemocnice

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?