Výsledky dohodovacího řízení pro rok 2014

23. 9. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna na svých webových stránkách informovala o formálním zakončení dohodovacího řízení o hodnotách bodu a výši úhrad hrazených služeb a regulačních omezeních pro rok 2014. VZP dosáhla dohody s praktickými lékaři a praktickými lékaři pro děti a dorost, ambulantními gynekology, poskytovateli lázeňské léčebně-rehabilitační péče a zdravotní péče v ozdravovnách. Parciální dohoda byla uzavřena se segmentem radiodiagnostických služeb.


„Návrhy zdravotních pojišťoven obsahovaly u všech poskytovatelů možnost omezení úhrady. U segmentů primární péče VZP navrhovala zachovat celkovou výši úhrady na úrovni roku 2012, u ostatních pak snížení úhrady o 3–5 procent s ohledem na splnění zdravotně pojistného plánu pro rok 2014,“ uvedla VZP.

Úhrada akutní ústavní a následné lůžkové péče nedohodnuta

S poskytovateli akutní ústavní péče se pro rok 2014 VZP nedohodla. „Cílem VZP bylo stanovení takového způsobu úhrady, který by zajišťoval narovnání stávajících podmínek tak, aby byla poskytována shodná výše úhrady za stejné zdravotní služby všemi zdravotními pojišťovnami. Návrh úhrady hospitalizační péče vycházel z jednotné technické sazby, platné pro všechny zdravotní pojišťovny. Na konečnou výši úhrady nemocnic by měl mít vliv koeficient specializované zdravotní služby, který by zohledňoval náklady na tuto materiálově, personálně i technicky nákladnou péči,“ komentovala pojišťovna.

Ani u následné lůžkové péče pojišťovna a poskytovatelé konsenzu nedosáhli. Pro její úhradu VZP navrhovala paušální sazby za ošetřovací den ve výši 98 % úhrady v referenčním období, kterým je rok 2012. Přitom po uplynutí 60, resp. 90 dnů hospitalizace na vyjmenovaných typech lůžek pojišťovna navrhovala úhradu péče s nižší paušální sazbou za ošetřovací den. Poskytovatelé oproti tomu požadovali nárůst objemu úhrad z roku 2012 bez sestupné úhrady.

Praktici a praktici pro děti a dorost se dohodli

Zdravotní pojišťovny i poskytovatelů praktické péče a praktické péče pro děti a dorost nakonec přijali kompromis, který zachovává princip i výši úhrad stejné jako v roce 2013. Jak informuje VZP, byla zachována jak diferencovaná základní kapitační sazba dle počtu ordinačních hodin lékaře, tak i diferencovaná hodnota bodu. Zároveň byl dohodnut postup v souvislosti s prováděním pravidelného očkování. Regulační mechanismy jsou opět postaveny na porovnání průměrných nákladů s celostátním průměrem.

K dohodě došla VZP také u skupiny poskytovatelů ambulantních gynekologických služeb. Společný návrh všech pojišťoven předpokládá zachování shodného mechanismu úhrady s rokem 2013. Za unikátního pojištěnce nebude považován takový pojištěnec, na kterého byl vykázán pouze výkon telefonické konzultace nebo minimálního kontaktu lékaře s pacientem.

Kompromisem skončilo také jednání zástupců lázeňské léčebně-rehabilitační péče a zdravotní péče v ozdravovnách, kde bylo dohodnuta úhrada za jeden den pobytu ve výši, která byla sjednána k 31. 12. 2013.

Ambulantní péče celkově bez dohody

Se zdravotními pojišťovnami se nedohodli stomatologové. Pojišťovny se shodly, že úhrady nebudou stomatologům navyšovat, a chtěly zastropovat prostředky ve výši svých zdravotně pojistných plánů. „Diskutována byla i možnost navýšení výkonu ošetření zubního kazu výplní, ale vše za předpokladu jisté retroaktivity, změny frekvenčního omezení a také změny přístupu poskytovatelů k vykazování tohoto výkonu. Vzhledem k limitaci celkovými finančními prostředky nebylo možné dospět k závěrečné dohodě, přesto se účastníci jednání dohodli na způsobu úhrady dle ‚Úhrad standardní stomatologické péče‘,“ informuje VZP.

Vyjednávání nebylo úspěšné ani ve skupině poskytovatelů mimolůžkových ambulantních specializovaných služeb. VZP navrhovala úpravy hodnot bodu a způsob úhrady v souladu se zdravotně pojistným plánem pro rok 2014. Strany se nedohodly ani na výši bodu, ani na stanovení meze pro jeho sestupnou hodnotu, ani na způsobu uplatňování regulačních mechanismů na léky, vyžádanou péči, ZUM a ZULP.

Obdobně dopadla jednání pojišťoven a poskytovatelů domácích zdravotních služeb. „Důvodem byl naprosto odlišný návrh na úhradu hrazených služeb ze strany poskytovatelů těchto služeb a ze strany VZP. Návrh poskytovatelů uváděl navýšení bodové hodnoty výkonů bez sestupnosti. Návrh pojišťovny oproti tomu obsahoval zachování stávajících bodových hodnot v rámci sestupné hodnoty bodu,“ uvádí pojišťovna.

Fyzioterapeuti se sice dohodli na výkonové úhradě se sestupnou hodnotou bodu, neshodli se však na určení hranice pro tuto sestupnost ani na sestupné hodnotě bodu.

‚Pacientoměsíc‘ neprošel

Také poskytovatelům zdravotnické záchranné služby, zdravotnické dopravní služby a hrazené služby lékařské pohotovostní služby VZP bez úspěchu navrhovala způsob úhrady s mezí sestupnosti do výše 98 % vypočteného objemu a s využitím sestupné hodnoty bodu, tedy stejný způsob úhrady jako v roce 2013.

Poskytovatelé zdravotnické dopravní služby navrhovali změnu dosavadního výpočtu úhrad na „pacientoměsíc“, dále požadovali mez pro sestupnou hodnotu bodu ve výši 103 % vypočteného objemu, vyšší hodnotu bodu pro zdravotnickou dopravní službu s nepřetržitým provozem a snížení hodnoty bodu pro službu s přetržitým provozem. Poskytovatelé zdravotnické záchranné služby požadovali výkonovou úhradu a navýšení hodnoty bodu oproti roku 2013.

Dohoda pro příští rok nebyla uzavřena ani pro segment mimolůžkových laboratorních a radiodiagnostických služeb. VZP však zmiňuje parciální dohodu u některých odborností radiodiagnostického komplementu. Zde bude i nadále výkonově hrazen mamografický screening.

Ostatní odbornosti budou hrazeny s využitím sestupné hodnoty bodu při překročení meze objemu bodů za referenční období. „U laboratorního komplementu zástupci zdravotních pojišťoven a poskytovatelů projevili vůli k dosažení dohody a deklarovali vůli k dalšímu jednání s tím, že případná dohoda musí respektovat významné změny připravované v doposud nevydaném seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, který začne platit od 1. 1. 2014,“ dodává k jednání pojišťovna, která navrhla hradit screening karcinomu děložního hrdla opět výkonově a ostatní odbornosti hradit s využitím sestupné hodnoty bodu při překročení meze objemu bodů za referenční období, přičemž rozdílná hodnota bodu by byla pro odbornosti 816 a 817 a pro ostatní odbornosti laboratorního komplementu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?