Vysočina má za půl roku devět nemocných klíšťovou encefalitidou

7. 7. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
V prvním pololetí evidují hygienici na Vysočině devět případů onemocnění klíšťovou encefalitidou, to je o jedno víc než loni. Nejvíc lidí, a to pět, onemocnělo na Jihlavsku. Žádné onemocnění neskončilo úmrtím pacienta.


Lymskou boreliózou onemocnělo letos 36 lidí, zatímco loni hlásili lékaři za prvních šest měsíců 75 nemocných. ČTK to řekla Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě.

„Pokles onemocnění boreliózou je výrazný, ale hlavní sezona klíšťat teprve přijde. O prázdninách a dovolených budou lidé s přírodou a tím pádem i s klíšťaty ve větším kontaktu,“ řekla Dvořáková. Lidé by podle ní proto stále měli dbát na prevenci. Vedle používání repelentů a vhodného oblečení je důležité hlavně očkování, které je možné absolvovat celoročně u praktických lékařů nebo v očkovacích centrech Avenier v Jihlavě a Havlíčkově Brodě.

Česká republika je podle Dvořákové mezi zeměmi Evropské unie na prvním místě v počtu onemocnění klíšťovou encefalitidou. Kraj Vysočina je od roku 2006 v počtu případů klíšťové encefalitidy každoročně na druhém místě v Česku za Jihočeským krajem.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá, léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují teploty s charakteristickými příznaky - únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U řady pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Proti borelióze očkování není.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?