Vyšší platy? Ano, ale už ne drahé přístroje

28. 1. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Místo utrácení například za drahé přístroje nebo přebytečná lůžka akutní péče přesměrovat peníze ve zdravotnictví na platy lékařů a dalšího personálu. To je ve stručnosti plán šéfa rezortu Leoše Hegera, jehož detaily dnes představí organizátorům odborářské akce Děkujeme, odcházíme.


„Stát žádné peníze nedá. Musíme je nalézt uvnitř systému, který potřebuje reformovat,“ zopakoval včera svoji základní tezi Heger.

Ministr zároveň představil první tři reformní zákony. Jejich cílem je podle něj kvalitnější péče, dostupnější a rychlejší záchranná služba a větší práva pacientů s možností konzultovat léčbu s dalším lékařem. Návrhy norem Heger v červnu předá legislativní radě vlády, platit mají od začátku příštího roku.

Vedle úspor při nákupech chce ministerstvo hledat peníze na platy zdravotníků také v přecenění léků. Podle odhadu České lékařské komory přišel systém veřejného zdravotního pojištění od roku 2008 o deset miliard korun, protože Státní ústav pro kontrolu léčiv neprovedl cenovou revizi.

Heger se včera rovněž sešel se zástupci zdravotních pojišťoven a podpořil jejich záměr výrazně zredukovat počet lůžek akutní péče a část z nich přeměnit na lůžka následné péče. Jde o další reformní krok, kterým se změní systém financování nemocnic.

„Optimistický odhad úspor je pět miliard,“ konstatoval ministr s tím, že některá zdravotnická zařízení mohou zcela zaniknout. „Smyslem je finančně podpořit kvalitní nemocnice, které mají dobrou pověst. Ostatní budou muset redukovat lůžka,“ vysvětlil předseda správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Marek Šnajdr.

Do měsíce vznikne pracovní skupina, kde by měly být zastoupeny i kraje. Tým předloží analýzy a návrhy, jak restrukturalizaci krajských a fakultních, tedy státních, nemocnic provést. „S některými hejtmany jsme už jednali a máme jejich příslib,“ dodal Heger.

V této souvislosti zmínil jihomoravského hejtmana za ČSSD Michala Haška, který je zároveň šéfem Asociace krajů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?