Vyšší poplatky za zdravotní péči jsou ve sněmovně neprůchodné

14. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Možnost, že by v budoucnu pacienti v hotovosti museli přispívat na své léčení, ať už na léky nebo na návštěvy u lékaře, vyvolává mezi poslanci odpor. Průchodnost takového úsporného opatření Poslaneckou sněmovnou by byla velice nejistá...


Plánem ministryně zdravotnictví Marie Součkové totiž nejsou nadšeni ani samotní sociální demokraté, kterých je ve dvousetčlenné dolní parlamentní komoře sedmdesát.

„Myslím, že by šlo o příliš tvrdou změnu a zejména sociálně slabým by asi přineslo velké problémy,“ říká šéf poslanců ČSSD Petr Ibl.

Podle sociálnědemokratické předsedkyně zdravotního výboru sněmovny Milady Emmerové by o něčem takovém bylo možné uvažovat až v horizontu několika příštích let. A až v případě, pokud by se ukázalo, že hlavní prvky zdravotnické reformy - především nový systém plateb a účelněji stanovená síť zdravotnických zařízení nepovede k finanční vyrovnanosti celého systému.

„Paní ministryně to podle mne uvedla jen jako námět pro další diskusi,“ tvrdí.

Zcela proti jsou komunisté. „Jakékoliv řeči o doplatcích ve zdravotnictví jsou předčasné. Vždyť paní ministryně nepředložila žádnou seriózní analýzu, že jich je skutečně třeba. Jde o další z navzájem nekoordinovaných kroků reformy,“ soudí expert KSČM na zdravotnictví Jiří Maštálka. Do budoucna si ale dovede představit, že přes počáteční odpor by sociální demokraté nakonec začali na zavedení poplatků spolupracovat s ODS.

Občanská demokracie sice v minulosti o spoluúčasti pacientů často hovořila, nyní ale své představy modifikuje. „Každý pacient by po návštěvě u jakéhokoliv lékaře měl podepisovat účet. Ne aby ho platil, ale aby věděl, na kolik systém pojištění přišel. A pojišťovny by pak svým klientům, kteří čerpali prostředků méně, než je průměr, poskytovaly zdravotní bonus. Šli bychom na to prostě z druhé strany,“ říká nyní šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý.

Josef Pravec, Hospodářské noviny, 14.07.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?