Výstavba heliportu má zpoždění, o dotaci nemocnice nepřijde

14. 10. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Výstavba heliportu v areálu liberecké nemocnice má zpoždění, v provozu by měla být přistávací plocha pro vrtulníky do konce května příštího roku. Stavba měla být původně dokončena už letos, kvůli problémům s podložím se ale stavební práce zpozdily a v zimě je nelze udělat.


Nemocnici kvůli zpoždění hrozilo krácení dotace, poskytovatel evropské dotace ale na žádost nemocnice schválil prodloužení termínu dokončení o pět měsíců. ČTK to řekl generální ředitel nemocnice Luděk Nečesaný.

Heliport v největší krajské nemocnici přijde na 41 milionů korun, zhruba 29 milionů na její výstavbu získala nemocnice z evropských fondů. Kvůli stavbě, která začala v červnu, je provoz v okolí parku u hlavní brány omezen. Ke vstupu do areálu nemocnice doporučuje využít horní vchod z Husovy ulice anebo vstup z Klášterní ulice.

Vybudování přistávací plochy je podmínkou pro zachování statutu traumacentra. Heliport bude stát na ocelové trojnožce nad parčíkem v dolní části areálu nemocnice. Přistávací plocha bude ve výšce pátého patra sousedního pavilonu chirurgie, s nímž bude spojovací lávkou propojena. Vrtulníky budou moci v nemocnici přistávat celoročně i v noci, a to včetně těžkých vojenských strojů o hmotnosti 6,5 tuny.

O výstavbě přistávací plochy v areálu nemocnice se v Liberci diskutovalo léta, realizaci ale dlouho brzdil nedostatek peněz. Nemocnice nechala posoudit šest variant umístění heliportu. Mimo jiné se uvažovalo například o výstavbě parkovacího domu, který by měl na střeše přistávací plochu. Další z možností byla výstavba heliportu nad stravovacím traktem. Trojnožka se ukázala jako nejlevnější.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?