Výstavba operačního střediska liberecké záchranky se zpožďuje

4. 4. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Výstavba operačního střediska Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje nabírá zpoždění. Kraj už podruhé zrušil veřejnou soutěž na dodavatele, vypíše ji znovu. Důvodem jsou chyby v zadání, na které upozornil jeden z uchazečů.


Navíc se ukázalo, že v investičním fondu záchranky chybí zhruba 29 milionů korun, a není tak schopna stavbu zaplatit. Novinářům to řekla náměstkyně libereckého hejtmana Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj).

Nové operační středisko má zlepšit pracovní podmínky a zázemí pro záchranáře, především se ale zlepší operační systém, se kterým pracuje. Současný není kompatibilní s ostatními operačními systémy, v případě kolapsu nemohou službu převzít dispečeři v Ústí nad Labem nebo Praze.

Jako velká slabina se to ukázalo předloni v červenci, kdy zasáhl středisko kulový blesk, poničil počítače a vyřadil informační systém. „Sanitky musely dispečerky navádět mobilem jako před 15 lety,“ řekl ČTK ředitel záchranné služby Stanislav Mackovík.

Nové operační středisko má vzniknout přestavbou bývalé restaurace Neli v areálu liberecké nemocnice. „Umožní to napojit se na nemocniční záložní systémy,“ řekla Kocumová. Projekt za 47 milionů korun je z velké části financován z evropských fondů, dotace je ale určena především na vybavení nového operačního střediska, zhruba 15 milionů by měla dát záchranka. Na investičním fondu má ale jen asi čtyři miliony korun. „Podle účetnictví by tam však mělo být zhruba 33,5 milionu korun, nařídili jsme proto kontrolu,“ řekl náměstek hejtmana pro ekonomiku Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Mackovík však na chybějící peníze ve fondu upozorňoval už loni v říjnu. „Naplňování fondu je administrativní záležitostí, z peněz, které dostaneme od kraje, musíme nejprve uhradit všechny závazky a teprve z toho, co zbude, můžeme naplňovat investiční fond,“ řekl ČTK ředitel záchranné služby.

Podle Pietra je ale dán objem prostředků, které by do fondu měly jít a o jejich použití jiným způsobem musí rozhodnou krajská rada. Kontrola teď zjišťuje, zda k něčemu takovému v minulosti dala souhlas. „Až budeme mít závěry kontroly, rozhodneme co dál,“ dodala Kocumová. Nevyloučila ani výměnu vedení záchranné služby.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje vznikla v roce 2003 a má tři desítky výjezdových skupin rozmístěných ve 13 městech v kraji. K naléhavým případům může vyslat i vrtulník. K dispozici mají záchranáři tři desítky aut, ve službách se střídá 46 lékařů. Ročně vyjíždějí liberečtí záchranáři k 63.000 případů. Na provoz dostala letos záchranka 140 milionů korun, o 17 milionů méně než měla loni. „Jsme ale připraveni ji dofinancovat, v žádném případě nechceme omezovat služby nebo počet stanovišť,“ dodal hejtman Martin Půta (Starostové).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?