Výstavbu traumatologického centra v Liberci vláda podpoří

2. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Výstavbu špičkového traumacentra za 1,7 miliardy korun vláda podpoří. Při své návštěvě Chrastavy na Liberecku to 31. března uvedl Vladimír Špidla. Podporu slíbil i Bohumil Fišer...


CHRASTAVA/ LIBEREC - Výstavbu špičkového traumacentra za 1,7 miliardy korun vláda podpoří. Při své návštěvě Chrastavy na Liberecku to 31. března uvedl místopředseda vlády Vladimír Špidla. Podporu slíbil i ministr zdravotnictví Bohumil Fišer. „Do nové budovy soustředíme obory, ve kterých vynikáme: neurologii, traumatologii, ortopedii a ARO,“ uvedl pro ČIA ředitel nemocnice Jaroslav Krutský s tím, že letos bude dokončen projekt a nemocnice zahájí stavbu, která potrvá asi 15 let.

Vzhledem k tomu, že nemocnice přejde příští rok pod správu krajského úřadu, bude stavbu financovat stát. Vedení nemocnice ale již požádalo o příspěvek ve výši 300 tisíc korun z programu Phare Evropské unie a počítá také s vlastními prostředky. Nové traumacentrum bude mít celkem 140 lůžek, z toho 20 lůžek na jednotce intenzivní péče. Střecha traumacentra bude využívána jako přistávací plocha pro vrtulníky. Podle Krutského se nejedná o megalomanský projekt, ale o nutnou investici, protože odborná pracoviště jsou roztroušena po zastaralém areálu nemocnice a lékaři provádějí špičkové výkony ve stísněných podmínkách. Liberecké traumatologické centrum se specializuje především na poranění pánve, provádí náročné operace páteře a míchy.O zlepšení podmínek se snaží nemocnice sedm let. V roce 1995 pro obory urgentní medicíny začala budovat nové diagnosticko - terapeutické centrum na okraji města. Náklady byly odhadnuty na 700 milionů korun. Stát do stavby investoval 100 milionů korun a po dvou letech ji pro nedostatek financí přerušil. Po dohodě s resortem zdravotnictví nemocnice od původního záměru upustila. Rozestavěné centrum má být přestavěno pro potřeby integrovaného záchranného systému.

ČIA zpravodajství, 2.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?