Využití a přínos pozitronové emisní tomografie

25. 11. 1999 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Rozhovor s primářem MUDr. Otakarem Bělohlávkem, CSc. z PET centra Nemocnice Na Homolce a s asistentem MUDr. Markem Trněným z I. interní kliniky 1. LF UK a VFN

 

V listopadu letošního roku bylo v Ne-mocnici Na Homolce otevřeno centrum pozitronové emisní tomografie (PET). Můžete vysvětlit její princip?

O. Bělohlávek: Pozitronová emisní tomografie zkoumá rozložení radionuklidů v organismu. Jsou to rozpadající se radioaktiv- ní atomy obvykle navázané na organické molekuly. V PET používané radionuklidy jsou většinou biogenní prvky - dusík, kyslík, uhlík, fluor, z nichž lze tvořit organické molekuly, například uhlíkem značený methionin, fluorem značenou deoxyglukózu, kyslíkem značenou vodu. PET zobrazí rozložení označených molekul a umožní tak znázornit základní biochemické procesy v organismu. V závislosti na vlastnostech použité molekuly lze tak zkoumat vlastnosti cílových buněk. Při porovnání s ostatními zobrazovacími metodami se zdá, že PET se nejvíce blíží scintigrafii či konvenční jednofotonové emisní tomografii - SPECT.

Jaké je postavení PET mezi ostatními zobrazovacími metodami?

PET je založena na jiném fyzikálním principu zobrazování, a proto je mnohem citl



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?