Vývoj vakcíny proti malárii vypadá nadějně

2. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslední výzkumy, které se snaží vyvinout účinnou vakcínu proti malárii, vypadají nadějně. Testy britských výzkumníků ukazují, že očkovací látka by mohla některým lidem poskytnout úplnou ochranu...


před touto nemocí.

Informuje o tom internetový server BBC.

Nyní začínají výzkumníci látku testovat v Gambii, Keni a v Británii, kde chtějí zjistit, zda je vakcína účinná mezi širší populací.

90 procent všech případů onemocnění malárií je evidováno v subsaharské Africe. V těchto oblastech je malárie hlavní příčinou úmrtí. Žádná účinná vakcína proti této chorobě v současnosti neexistuje.

Nejnovější očkovací látka, kterou vyvinuli výzkumníci z Wellome Trust Center for Human Genetics na Univerzitě v Oxfordu, se odlišuje od většiny předchozích vakcín.

Tradiční očkovací látky stimulují B lymfocyty v imunitním systému k produkci protilátek, které mohou označit toxiny nebo bakterie jako cizorodé a umožní jejich zničení. Nemohou však proniknout do živých buněk.

Tým profesora Adriana Hilla však vyvinul vakcínu, která podněcují jinou část imunitního systému. Tato část stimuluje T lymfocyty, které přímo napadají a usmrcují viry či cizorodé látky, ještě předtím než se v těle rozšíří.

Předchozí testy ukázaly, že očkovací látka poskytla některým pacientům celkovou ochranu, zatímco jiní pacienti byli chráněni jen částečně.

„Náš postup ve vývoji vakcíny je oproti všem předchozím odlišný v tom, že se snažíme aktivovat tu část imunitní reakce, která se týká buněčné odpovědi organismu nikoliv protilátkové,“ říká profesor Hill a dodává: „Tato metoda může být účinným prostředkem v boji proti malárii.“

(ivb),www.Zdravi.Euro.cz, 2.12.2002

Související články:

BBCi Malaria

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?