V chladném počasí se z ulic vytrácejí stánky s jídlem a lidé nasazují rukavice, čímž snižují riziko přenosu. ČTK to řekla ředitelka protiepidemického oddělení krajské hygienické stanice Renata Ciupek. Podle ní by lidé měli být opatrnější a dbát na hygienu na vánočních trzích při konzumaci jídla a pití.
Teploty v Jihomoravském kraji klesly přes noc pod nulu. „Když se ochladí, přestanou venkovní akce typu pouličních konzumací. Lidé nosí i rukavice, takže se snižuje pravděpodobnost přenosu nemoci,“ uvedla Ciupek.
Podle ní nové případy stále přibývají, ale poměrně často se nemoc rozšíří v rodinách. Naopak rozšíření do škol nebo kolektivů se daří hygienikům zabránit. „Měli jsme už v září tři jednotlivé případy na školách, kde jsme zavedli karanténní opatření. To už nyní budeme ukončovat a můžeme říct, že se nemoc nikam nerozšířila,“ řekla Ciupek.
Podle ní však mohou být dalším rizikem trhy, které nabízejí jídlo a pití na ulicích. „Určitě je nechceme zakazovat, pouze doporučujeme lidem, aby byli opatrnější. Mohla by se totiž objevit další vlna nákaz, která by se projevila až okolo Vánoc a po nich,“ uvedla Ciupek. Podle ní nehrozí nebezpečí ani konzumací nápojů z vratných obalů, pokud se správně a podle pravidel umývají.
Nejvíce nakažených je v Brně a okolí. Nemoc nejvíc zasáhla věkovou skupinu mezi 25 až 44 lety, ale postihla i další věkové kategorie. Hygienici už provedli protiepidemická opatření u 2100 lidí, kteří byli v kontaktu s nemocnými. Virus se vylučuje stolicí a do těla se dostává ústy, především konzumací potravin nemytýma rukama. Hygienici proto nabádají k umývání rukou teplou vodou po každé návštěvě toalety. Mezi příznaky patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže.