Předmětem tohoto článku je seznámení se se zásadami, které doporučujeme pacientům, léčícím se v našem obezitologickém centru.
První, co by měl obézní pacient provést, je změna životního stylu. Do ní můžeme zařadit nákup a výběr potravin, jejich přípravu, množství jídla, stolování a pohybovou aktivitu. Hlavními zásadami, které pacientům doporučujeme, je vybírat potraviny s nízkým obsahem tuků, dále zařadit do jídelníčku pět jídel denně v malém množství a připravovat pokrmy bez přidání volného tuku. Velmi důležité je zahájení vhodné pohybové aktivity. Dobrými pomocníky pro regulaci úbytku na váze jsou pravidelné zapisování jídelníčku, pravidelné vážení za stejných podmínek a stanovení reálných cílů hned na začátku redukčního programu.
Výběr potravin při redukční dietě
Výběr potravin je při redukční dietě velmi důležitý. Preferujeme potraviny s nízkým obsahem energie. Z mléčných výrobků dáváme přednost těm, které mají nízký obsah tuků. Použijeme-li výrobky ochucené ovocem, měly by být oslazené umělým sladidlem. Sýry použité v dietě by neměly obsahovat více než 30 % tuků v sušině (nyní jich je na našem trhu již dostatek). Pečivo doporučujeme z diety nevynechávat, podáváme ho v omezeném množství asi 6 až 8 dkg na porci. Mělo by být celozrnné. Ani přílohy nevynecháváme a jejich množství je omezeno na 10 až 15 dkg na porci. Z masných výrobků doporučujeme podávat drůbeží výrobky, šunku či libový šunkový salám. Rybí konzervy by neměly obsahovat olej. Nejlepší je použít rybičky ve vlastní šťávě. Masa doporučujeme drůbeží, rybí, hovězí a vepřové jen libové. Další potravinou, kterou bychom měli vynechat z jídelníčku, je cukr. Trvá-li pacient na sladké chuti, měl by použít nějaké umělé sladidlo. Velkým pomocníkem pro dodržení redukční diety je zelenina. Můžeme ji zařazovat do jídelníčku neomezeně pro její nízký obsah energie. Hlavně by měla být připravena bez tuku. To znamená nepoužívat do salátu žádnou majonézu ani olej.
Při tepelném zpracování potravin nepřidáváme žádný tuk. Luštěniny podáváme v menším množství vzhledem k vyššímu obsahu energie. Ovoce pro vyšší obsah cukru doporučujeme asi jen 20 dkg za den. V každé dietě je důležité dodržování pitného režimu. V redukční dietě by nápoje měly být neslazené a v množství alespoň 1,5 denně. Tuky v jídelníčku omezujeme, jen ve výjimečných případech použijeme tuk v „light“ úpravě. Chce-li mít pacient v jídelníčku zařazeny výrobky studené kuchyně, měl by dbát na to, aby nebylo k jejich přípravě použito majonézy a tuku. Měl by přípravu těchto pokrmů provést za použití nízkotučných potravin.
Úprava pokrmů
Také úprava pokrmů je velmi důležitá. Pokrmy připravujeme bez zahuštění moukou a bez přidání tuku. Z redukční diety bychom měli vynechat smažení. Doporučujeme vaření, dušení a grilování bez přidání tuku. Osvědčila se i příprava v mikrovlnné či horkovzdušné troubě.
Jak bylo uvedeno na začátku, je vhodné podávání pěti jídel denně v malých množstvích. Zařazujeme tři hlavní jídla a dvě svačiny. Ke svačinám podáváme jen ovoce nebo zeleninu. K hlavním jídlům podáváme nízkotučné mléčné výrobky nebo sýry, vhodná masa v množství 5 až 10 dkg na porci. V omezeném množství zařazujeme tmavé pečivo či přílohu a neomezeně vhodně upravenou zeleninu. A opět nesmíme zapomínat na pitný režim.
Kontrolní režim
Mezi důležitá doporučení, která nám pomáhají kontrolovat hmotnost, patří pravidelné zapisování jídelníčku. Pacient sám může kontrolovat správné dodržování diet a následně i my můžeme pomoci odhalit chyby, kterých se dopouští, a pro něž váha přestává klesat. Po opravení těchto chyb může dojít k opětovnému váhovému úbytku.
Pravidelným vážením za stejných podmínek si pacient kontroluje dodržování diety. Vážit by se měl jednou za týden, pokud možno ve stejnou dobu a v podobném oblečení. Stanovení reálných cílů hned na začátku redukčního režimu je velmi důležité. Pro reálnost cíle můžeme použít dalšího doporučení: je vhodné ubývat 2 kg váhy za měsíc. Tím si můžeme stanovit dobu, za kterou bychom měli váhového úbytku dosáhnout. Energetický obsah jídelníčku doporučujeme pacientům tak, že provedeme počítačové vyhodnocení jejich jídelníčku před zahájením redukčního režimu a odečteme z něho 2 až 3 tisíce kJ, tím se dostáváme přibližně k hodnotě asi 5 000 kJ na den.
Redita
Nedochází-li k dlouhodobému váhovému úbytku, nebo je-li počáteční energetický příjem nižší než 5 000 kJ, doporučujeme pacientovi zařadit do jídelníčku Reditu. Redita je velmi přísná nízkoenergetická dieta, kdy energetický příjem jedné porce je asi 500 kJ při pokrytí jedné třetiny příjmu doporučené denní dávky vitaminů a minerálních látek.
Reditu zařazujeme místo jednoho hlavního jídla denně. Počítáme-li na jedno jídlo asi 1 500 kJ (při energetickém příjmu 5 000 kJ na den), snížíme použitím jedné porce Redity energetický příjem asi o 1000 kJ. Tím umožníme další váhový úbytek.
Po ukončení redukční diety nebo snížení optimální váhy je velmi důležité upozornit pacienta na dodržování zásad správné výživy a pohybové aktivity, aby nedocházelo k opětovnému vzestupu na váze. Nedodržení této zásady může znehodnotit celé naše úsilí.
Ilustrační foto Marta Jedličková