Vyzkouší novou metodu proti leukemii

29. 1. 2011 8:48
přidejte názor
Autor: Redakce
Kombinace dvou léků by měla výrazně zkvalitnit léčbu chronické lymfocytární leukemie, která bývá nejčastějším zhoubným onemocněním u bělochů.


Je to nemoc dosud nevyléčitelná, nicméně léčitelná. Horší prognózu mají starší pacienti a také ti, kterým se nemoc opakovaně vrací.

„Optimální léčba neexistuje,“ prohlásil před novináři prof. Michael Doubek, vedoucí lékař Interní hematoonkologické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity (LF MU), v jejímž centru molekulární biologie a genové terapie budou probíhat všechna výzkumná laboratorní vyšetření.

Čeští lékaři a vědci budou v rámci projektu zkoušet zatím u nás nedostupný lék Ofatumumab, který poskytne, spolu s potřebnou finanční částkou, jedna z největších farmaceutických společností GlaxoSmithKline. Tato forma spolupráce je v Česku ojedinělá.

Vybírali první pacienty

V pátek již lékaři vybírali první pacienty ve Fakultní nemocnici Brno, celkem desítky dalších budou také v hematoonkologických centrech Všeobecné fakultní nemocnice Praha, ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze a ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Podle děkana LF MU Jiřího Mayera je celý projekt zcela mimořádný, protože všechny u nás i ve světě dosud zkoušené léky a léčebné protokoly byly vyvinuty v západní Evropě nebo ve Spojených státech amerických.

Příprava trvala dva roky

Brněnské lékaře napadlo zkombinovat nový lék Ofatumumab a starší preparát Dexamethason, právě u nemocných s pokročilou a jinak neléčitelnou chronickou lymfocytární leukemií, uvedl Mayer.
Příprava projektu a získání všech povolení trvaly dva roky, brněnská klinická studie k tomuto tématu je podle děkana největším světovým souborem. Uvedená kombinace léků nebyla dosud nikde ve světě zkoušena. Mayer zdůrazňuje, že nelze čekat zázraky, přesto odborníci předpokládají kladné výsledky, které výrazně zvýší účinnost a posunou léčbu této nemoci dopředu.

Jak sdělila ředitelka české sekce uvedené farmaceutické společnosti Monika Horníková, v minulých dvou letech investovali do výzkumu v ČR 440 miliónů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?